NKÚ by měl mít v rozpočtu o 208 milionů víc, kvůli stavbě nového sídla

Rozpočet Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) by se měl v příštím roce zvýšit proti letošku téměř o 209 milionů korun. Na výdaje by tak měl mít 853,6 milionu korun. Důvodem navýšení jsou výdaje na stavbu nového sídla úřadu a také na platy.

Návrhem rozpočtu NKÚ se má ve středu zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Pokud ho schválí, ministerstvo financí ho v této podobě zapracuje do návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Zatímco pro letošní rok počítá NKÚ s částkou na stavbu nového sídla 32 milionů korun, pro příští rok je to 232,7 milionu korun. Navýšení o dalších 18,8 milionu souvisí se vznikem takzvaného platového řádu úřadu. Bude ho vydávat prezident NKÚ po jeho schválení v rozpočtovém výboru. Toto opatření má dorovnat platové poměry zaměstnanců odměňovaných podle zákoníku práce s poměry zaměstnanců placených podle služebního zákona. Naopak ostatní výdaje úřadu se mají meziročně snížit o 10,7 milionu korun.

NKÚ loni v březnu vypsal výběrové řízení na stavbu nového sídla. Stavět se mělo začít v srpnu. V budově má sídlit i archiv a knihovna Poslanecké sněmovny. Předpokládaná cena včetně daně z přidané hodnoty činila 659 milionů korun. Kvůli nízké ceně však nikdo nepodal nabídku.

Nejvyšší kontrolní úřad je nezávislá ústavní instituce, která prověřuje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tedy i obcí a krajů, může podniknout v případě, kdy hospodaří se státním majetkem. Parlament již delší dobu projednává návrh, který má pravomoci úřadu rozšířit například na kraje a statutární města.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Poslanecká sněmovna Ekonomika

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy