Nouzový stav v ČR: Vláda rozhodnutím zastavila cestovní ruch, tvrdí asociace hotelů

Rozhodnutí vlády prakticky zastavilo příjezdový i domácí cestovní ruch. Dopady mohou ohrozit více než dříve odhadovaných 40.000 pracovních míst, řekl dnes ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Dodal, že asociace vládní kroky chápe, protože zdraví lidí je na prvním místě, ale chtěla by dostávat rychleji více praktických informací či mít kontaktní osobu, která by vládní příkazy přesně vysvětlila. Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy přijdou restaurace a hospody o 12 miliard korun.

"Cestovní ruch se (před dvěma dny) téměř zastavil, teď je třeba konstatovat, že se zastavil zcela - a to jak domácí, tak příjezdový - na příští měsíc, ne-li déle," řekl Stárek. Asociace by si přála mít informace dříve, než až po vyhlášení zákazů. "Dotazů a variant je mnoho. Nestačí například říct, že restaurace bude večer zavřená, ale jestli například bude moci nabízet jídla formou room servisu," dodal.

Kovanda upozornil, že loni lidé v ČR za stravování mimo domov utratili rekordních 175 miliard korun. "Návštěvnost stravovacích zařízení se sníží nejen z důvodu vládního zákazu, ale částečně také v denní době, pro niž zákaz platit nebude, neboť lidé se budou obecně méně pohybovat ve veřejných prostranstvích, práci budou vykonávat velmi frekventovaně na bázi takzvané home office a obecně se z hygienických a zdravotních důvodů budou zdráhat veřejná stravovací zařízení navštěvovat," sdělil.

Již dříve zaměstnavatelé odhadovali, že v méně přísném režimu by mohlo být v ohrožení 40.000 pracovních míst. To se ale podle Stárka vztahovalo pouze na příjezdový cestovní ruch, nyní budou dopady nejspíš větší.

Obě dvě české michelinské restaurace jsou situací zasažené. Field Radka Kašparka na svém webu informoval, že restaurace je kvůli koronaviru do odvolání uzavřená. La Degustation Boheme Burgeoise otevírá až v 18 hodin.

Například společnost Pytloun Hotels oznámila, že zavírá liberecké hotely s nejnižší obsazeností Pytloun Hotel Liberec a Pytloun Design Hotel, hosty bez příplatku přesouvá do luxusnějších poboček v centru města. "Nevyplatí se nám provozovat hotel, který má kvůli koronaviru obsazenost zhruba 30 procent. Toto je logické řešení, kterým šetříme náklady a můžeme díky tomu provést modernizaci a úpravy, které jsme za standardního provozu hotelů nebyli schopni realizovat," uvedl majitel Lukáš Pytloun. Společnost zatím žádné zaměstnance nepropustila, využívá je na práce, na které dříve najímala osoby z jiných firem.

Vláda od pátečních 06:00 zakázala vstup veřejnosti na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Od pátku bude také mezi 20:00 a 06:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Od pátečních 06:00 musí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech.

Související

Více souvisejících

Hotely cestovní ruch Česká republika Turisté Ekonomika Asociace hotelů a restaurací ČR Restaurace

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 17 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy