Nový mobilní operátor v ČR? Vláda by mohla v pondělí jednat o aukci

Vláda by na pondělním zasedání mohla podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jednat o aukci na nového mobilního operátora. Ministerstvo žádá úpravu současných podmínek. Podle Havlíčka ale zatím není jisté, bude-li o věci jednat kabinet nynější pondělí nebo až to následující. Řekl to dnes na dotaz ČTK v Lánech po jednání s prezidentem Milošem Zemanem a dopravními experty. Parametry aukce připravil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který má vyhlášení soutěže na starost.

"V pondělí není vyloučeno, že budeme probírat na vládě aukci na mobilního operátora, protože tak, jak je dneska vypsána, máme pochybnosti toho charakteru, že by to nepřineslo kýžené změny, tedy by to nezvýšilo konkurenci, jak si představujeme," uvedl Havlíček. Dodal, že za nynější podoby tendru by nebylo možné v krátké době snížit ceny za mobilní služby ani nastavit kvalitní prostředí pro nástup rychlé mobilní sítě 5G.

Server E15 dnes napsal, že Havlíček v pondělí navrhne odvolání šéfa ČTÚ Jaromíra Nováka. Server uvedl, že jedním z důvodů pro výměnu šéfa ČTÚ a případný odklad aukce mi být to, že aukce má být vypsána pro předem vybraného uchazeče. Havlíček dnes informaci o Novákově odvolání ČTK nepotvrdil. Zopakoval, že s ČTÚ má ministerstvo stejný cíl. "Lišíme se zatím v tom, jakým způsobem k tomu cíli dojít," dodal.

Vláda schválila materiál, ve kterém počítá s vyhlášením tendru v prvním čtvrtletí letošního roku. Úprava zadání aukce by ale termín vyhlášení posunula. "To, že chceme změnit částečně zadání aukce, neznamená, že se bude nějak zásadně prodlužovat," řekl dnes Havlíček. Již dříve mluvil o dvou až třech měsících.

ČTÚ připravil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G. Dražit bude frekvence 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz vznikne přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci. Do státního rozpočtu by akce měla přinést minimálně šest miliard korun. S vyhlášením se původně počítalo už v lednu.

V tuzemsku je 14,5 milionu aktivních SIM karet. Více než 93 procent využívá služby operátorů O2, T-Mobile a Vodafone, zbytek se připojuje přes virtuální mobilní operátory. Sítě 5G umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden Gbit/s, což je desetinásobek v současnosti dosahovaných rychlostí v sítích LTE. Mají umožnit rozvoj oblastí, jako je autonomní řízení nebo internet věcí.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Karel Havlíček

Sněmovna ukončila jednání o důchodech. Změny v penzích jsou těsně před schválením

Poslanci v úterý dopoledne započali jednání o konsolidačním balíčku. Program schůze schválili teprve po čtyřech hodinách proslovů opozičních politiků hnutí ANO a SPD. Trvalo dvanáct hodin, teprve zítra odpoledne se ale poslanci dostanou k výše zmíněnému konsolidačnímu balíčku. Dnes Sněmovna jednala o zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů. Tyto se nyní budou schvalovat. 

Více souvisejících

Karel Havlíček Mobilní operátoři Vláda ČR Český telekomunikační úřad ministerstvo průmyslu Ekonomika mobily 5G síť

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 32 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

Trump jde ve stopách Horsta Fuchse. Pod tíhou finančních problémů prodává bible

Bývalý republikánský prezident Donald Trump, který má v úmyslu znovu kandidovat o Bílý dům v listopadu, začal prodávat biblické výtisky inspirované písní country zpěváka Leeho Greenwooda.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy