O převzetí aktivit TikToku v USA se zajímá také Oracle, píše Financial Times

Americká softwarová společnost Oracle uvažuje o převzetí aktivit čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu.

S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovoval list Financial Times (FT).

O převzetí aktivit TikToku v USA, které by odvrátilo jejich zákaz, už jedná americký softwarový gigant Microsoft. Podle dřívějších informací projevila o tyto aktivity zájem také americká internetová firma Twitter.

Aplikaci TikTok provozuje čínská společnost ByteDance. Americký prezident Donald Trump minulý týden firmě nařídil, aby aktivity TikToku v USA do 90 dní prodala. Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Firma ByteDance koupila v roce 2017 firmu Musical.ly a spojila ji s aplikací TikTok. Ta se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit v USA. TikTok má ve Spojených státech 100 milionů uživatelů. ByteDance se díky komerčnímu úspěchu aplikace stala jedním z hrstky skutečných globálních čínských konglomerátů.

TikTok se přitom stává novým ohniskem sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Vztahy mezi USA a Čínou se v posledních letech zhoršily kvůli obchodu, autonomii Hongkongu, kybernetické bezpečnosti a šíření nového koronaviru.

Související

Více souvisejících

TikTok Oracle

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy