O příspěvek požádal milion OSVČ. Bonus pro dohodáře je mnoho povyku pro nic, tvrdí asociace

Finanční správa přijala 919.341 žádostí o vyplacení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a 79.954 žádostí o vyplacení příspěvku společníkům malých společností s ručením omezeným, kteří byli postiženi dopady pandemie koronaviru. Drtivou většinu žádostí finanční správa vyřídila a vyplatila přes 21,8 miliardy korun.

Vyplývá to z informací, které zveřejnila na twitteru. O příspěvek bylo možné požádat do pátku 7. srpna.

? AKTUÁLNÍ data ke kompenzačnímu bonusu ?✔Zpracované žádosti od společníků malých s. r. o.:bonusové období 1⃣ ▫ 39 125bonusové období 2⃣ ▫ 40 379✔Zpracované žádosti od žadatelů OSVČ:bonusové období 1⃣ ▫ 536 697bonusové období 2⃣ ▫ 382 266 pic.twitter.com/LDaigHsgJw

— Finanční správa ČR (@financnisprava) August 10, 2020

OSVČ i společníci malých firem mohli do pátku žádat o příspěvek už jen za druhé období od 1. května do 8. června. Žádosti v prvním období od 12. března do 30. dubna finanční správa přijímala do 29. června. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Od pátku zpracovává správa také žádosti o příspěvek zaměstnancům pracujících na dohodu, kteří byli postižení dopady pandemie koronaviru. Dosud přijala 802 žádostí a vyplatila 8,5 milionu korun. Pracovníci na dohodu mohou žádat o 350 korun na den za období od 12. března do 8. června, pokud poslední půlrok před začátkem koronavirové epidemie pracovali aspoň čtyři měsíce a odváděli nemocenské pojištění.

Finanční správa eviduje k dnešnímu dni 802 žádostí o příspěvek, tzv. kompenzační bonus, zaměstnancům pracujícím na dohodu, kteří byli postižení dopady pandemie koronaviru. Vyřídila 592 žádostí a vyplatila zhruba 8,5 milionu korun. 

? AKTUÁLNÍ data ke kompenzačnímu bonusu pro osoby vykonávající činnost na základě dohody ?? K dnešnímu dni bylo přikázáno vyplatit 8 477 600 Kč.✔Zpracované žádosti:bonusové období 1⃣ ▫ 305bonusové období 2⃣ ▫ 287 pic.twitter.com/cvUIdtrTA4

— Finanční správa ČR (@financnisprava) August 10, 2020

Pracovníci na dohodu mohou žádat o 350 korun na den za období od 12. března do 8. června, pokud poslední půlrok před začátkem koronavirové epidemie pracovali aspoň čtyři měsíce a odváděli nemocenské pojištění. Žádost je možné podat na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně. Termín pro podání žádostí je 30. listopad.

Správa zároveň v pátek při zahájení zpracování žádostí upozornila, že vyřizování žádostí nebude tak rychlé, jako tomu bylo v případě osob samostatně výdělečně činných a společníků malých s. r. o. "Důvodem je skutečnost, že zákon stanovuje řadu podmínek pro splnění nároku na výplatu bonusu, které musí pracovníci finančních úřadů důkladně prověřit," uvedla správa.

Vyplácení příspěvku dnes kritizovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) s tím, že na příspěvek dosáhne minimum lidí. "Náklady na vytvoření, zpracování novely, celý legislativní proces včetně průchodu Poslaneckou sněmovnou jsou tak mnohonásobně vyšší než potenciální peníze, které se mají dostat mezi lidi," uvedla asociace.

MF uvádí, že nárok na podporu by mohlo mít až má 116.000 lidí. "Zdaleka ne všech se ale bude týkat tento kompenzační bonus - podle expertního odhadu to bude řádově maximálně pár tisíc," uvedla asociace. Ta dále upozornila, že bonus se týká jen dohod o pracovní činnosti nad 3000 Kč, kterých je menšina. Bonus se podle AMSP také nebude týkat dohod o provedení práce, protože těch je drtivá většina do 10.000 korun měsíčně, a jsou tak vyloučeny z pojištění.

Související

Podnikatelé, ilustrační foto

Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

osvč finanční správa Ekonomika Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy