Obce zasažené tornádem budou moci žádat o dotace na obnovu majetku

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) spustí příjem žádostí do programu Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách 1. října. ČTK to dnes sdělil mluvčí resortu Vilém Frček. Úřad poskytne dotace až do výše 90 procent skutečně vynaložených uznatelných nákladů. Z programu budou zároveň lidé moci získat finance na opravu poškozených náhrobků.

Bude stačit, když obcím dodají fakturu. Vláda v pondělí schválila žádost MMR o zvýšení rozpočtu na obnovu majetku obcí a kraje o 888 milionů korun. Na program resort původně počítal s alokací 420 milionů korun. S ukončením příjmu žádostí se počítá příští rok 28. ledna.

MMR už v srpnu zveřejnilo pravidla pro čerpání z dotačního titulu Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách. Se zveřejněním zahájení příjmu žádostí čekalo na vyčíslení škod a schválení strategie obnovy území. Tu vláda odsouhlasila v pondělí. Jihomoravský kraj předběžně náklady odhaduje na zhruba 6,9 miliardy korun.

Obce budou moci žádat o minimálně půl milionu korun. Obec do tří tisíc obyvatel bude moci získat podporu 90 procent způsobilých výdajů. Dotace pro obec od 3001 do deseti tisíc obyvatel je stanovena na 80 procent způsobilých výdajů a obec nad deset tisíc obyvatel si bude moci nárokovat pomoc na 70 procent skutečně vynaložených uznatelných nákladů. Pro kraj měla výše dotace činit 50 procent způsobilých výdajů, vláda v pondělí hranici zvýšila na 60 procent.

Pokud by výše vlastních nákladů všech akcí na obnovu majetku přesáhla 25 procent letošního rozpočtu obce, ta může MMR podle zveřejněné výzvy dotačního titulu požádat o výjimku na úhradu vynaložených uznatelných nákladů akce ve výši 100 procent.

Tornádo letos 24. června zasáhlo především Břeclavsko a Hodonínsko, kde poškodilo na 1200 domů, zhruba 200 bylo určeno k demolici. Ve stejný den řádila bouře také v obcích Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody.

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Charita chce v Hruškách postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem

Diecézní charita Brno chce spolu s obcí v Hruškách na Břeclavsku postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem, kteří nedokážou opravit své domovy. ČTK to řekla mluvčí charity Zuzana Horáková. Budova by měla mít devět bytů a náklady na její vznik by se mohly pohybovat kolem 30 milionů korun.

Více souvisejících

Tornádo na Moravě (24.6.2021) dotace

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy