Obchodníci počítají s povánočními výprodeji, někteří už slevové akce zahájili

Obchodníci bez ohledu na koronavirovou krizi počítají s tradičními povánočními výprodeji. Někteří je už zahájili, další se připojí po Štědrém dnu. Pokud by kvůli epidemické situaci nemohly 27. prosince obchody znovu otevřít, veškeré akce se přesunou na internet. Podle některých prodejců by slevy mohly být vyšší než v předchozích letech. V povánočních akcích je zpravidla největší zájem o elektroniku nebo oblečení. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky.

Spuštění výprodejů ještě před Vánocemi je podle ředitele e-shopu s módou Zoot Milana Poláka dáno tím, že situace v maloobchodu je velmi nejistá. Největší vlna slev podle něj nastane klasicky po 24. prosinci. "Již teď je však jisté, že slevy budou vyšší než v předešlých letech. Obchodníci budou chtít utržit, co půjde, a v neposlední řadě se budou chtít zbavit zásob. Navíc prodejci si jistě uvědomují, že je čeká nelehký rok. Nejen kvůli pandemii, ale zejména kvůli ekonomickým dopadům. Lidé začnou výrazněji šetřit," uvedl.

Povánoční výprodeje podle výkonného ředitele pražského obchodního centra Galerie Harfa Pavla Hradce už prakticky začaly 18. prosince. Následná lednová výprodejová vlna je podle něj důležitá hlavně pro prodejce módy, obuvi a sportu. Potřebují vyprázdnit sklady pro jarní kolekci. Pokud budou obchody v lednu zavřené, doprodej se podle Hradce přesune na únor a březen. To už podle něj ale lidé začínají přemýšlet nad jarní sezonou a prodat zimní zboží je tak výrazně složitější.

Po Vánocích plánuje spustit slevy řetězec s elektronikou Datart. Do akční nabídky budou podle mluvčí sítě Evy Kočicové zařazeny tisíce produktů napříč sortimentem. "Vzhledem k tomu, že se slevy budou týkat také nákupů přes internet, očekáváme, že se v případě zavřených prodejen nákupní proces přesune na on-line," řekla.

E-shop Alza.cz zahájí podle své mluvčí Daniely Chovancové výprodej 25. prosince. Potrvá do 31. ledna. Slevy se budou podle Chovancové týkat od elektroniky, hraček a sportovního vybavení až po drogerii.

"Letošní výprodeje u nás budou v duchu ´druhých Vánoc´. Slevy budou do výše až 70 procent a potrvají do konce ledna," uvedla mluvčí internetového prodejce Mall.cz Pavla Hobíková. Produkty ve slevách se podle ní budou průběžně měnit a do jejich výběru se promítne i současná situace - zařazeno bude zboží, které lidem zpříjemní nebo zjednoduší pobyt doma. Hobíková předpokládá, že letos bude největší zájem o elektroniku.

Podle ředitele nákupního rádce Heureka.cz Tomáše Bravermana bývají povánoční výprodeje pro obchodníky druhým nejsilnějším obdobím v roce. Mnoho lidí dostane pod stromeček peníze nebo dárkový poukaz. Češi se podle Bravermana vrací do e-shopů na první svátek vánoční, druhá vlna je spojená s nástupem do práce, který připadne na 4. ledna.

"I během těchto výprodejů je potřeba myslet na to, že reálná výše slevy je často úplně jiná. Doporučuju pro jistotu výslednou cenu zkontrolovat. Ceny jednotlivých prodejců mohou lišit od průměru až o 50 procent," dodal Braverman.

Fungování kamenných prodejen bude záležet na rozhodnutí vlády, resp. poslanců o prodloužení nouzového stavu. Ten zatím platí do 23. prosince, kabinet žádá o jeho pokračování do 22. ledna. Vláda by měla ve středu na mimořádném jednání řešit změnu stupně pohotovosti systému PES na nejvyšší pátý. V provozu by pak, pravděpodobně od 25. prosince, mohly být jen prodejny se základním zbožím.

Související

Více souvisejících

Obchody výprodeje Ekonomika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis truchlí. Zemřela mu žena Samantha ve věku 53 let

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy