Obchodníkům o víkendu vzrostly prodeje dětského a papírenského zboží

Obchodníkům za uplynulý víkend vzrostly prodeje dětského oblečení, obuvi a papírenského zboží. Nejednalo se ale o panické nákupy, uvedli na dotaz ČTK zástupci vybraných obchodních sítí. Zmíněný sortiment je z nařízení vlády ode dneška v kamenných obchodech zakázáno nabízet.

Obuvnický řetězec Baťa evidoval uplynou sobotu a neděli zhruba dvojnásobné prodeje ve srovnání s předchozími víkendy. "Podobně vysoké nárůsty jsme zaznamenali při plném otevření obchodů před Vánocemi," řekla manažerka marketingu společnosti Baťa Denisa Jandová. S ohledem na nové opatření připravuje firma pro zákazníky novou službu, kdy se budou moci zákazníci přes video hovor spojit s odborníkem, který jim s výběrem dětské obuvi poradí, uvedla dále Jandová. Na webu Baťa chystá i stránku s doporučeními, jak při výběru bot pro děti správně postupovat.

Zvýšený zájem o dětské oblečení, obuv a papírenské zboží o víkendu sledovala také společnost Globus ve všech svých hypermarketech. Podle mluvčí firmy Lutfii Volfové zároveň trvá vysoká poptávka po ochranných pomůckách, zejména respirátorech a rouškách.

V prodejnách Tesco stoupl zájem o papírenský sortiment nebo dětské oblečení podle mluvčího společnosti Václava Koukolíčka v řádu desítek procent. Drobný nárůst Tesco sledovalo také u čerstvých potravin, podle Koukolíčka je však tento trend ke konci týdne běžný.

"Prodeje sortimentních skupin, které jsou ke dnešku zakázané, včera (v neděli) vzrostly pouze mírně o jednotky až desítky procent. Žádnou paniku jsme nezaznamenali, dalo by se říci, že jsme v prodejnách měli běžnou neděli," uvedl ředil komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění, kabinet povolil v prosinci. Následně od 19. ledna povolil provoz prodejcům dětských oděvů a obuvi a papírenského zboží. Rozhodnutí vládní představitelé zdůvodnili tím, že po zboží z těchto obchodů vzrostla po Novém roce poptávka. Do škol se tehdy vrátily děti z prvních a druhých tříd základních škol.

Související

Více souvisejících

Obchody oděvy obuv

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy