Obchodům v nákupních centrech stále narůstají ztráty, nevydělají si ani po otevření

Společnostem, které mají většinu prodejen v obchodních centrech stále narůstají ztráty. Oceňují, že se možnost obnovení provozu posunula z 8. června na 11. května, i tak by se podle nich měl stát věnovat další podpoře. Bez úlev totiž nebudou schopny ani po otevření vydělat na své závazky.

Vyplývá to z vyjádření majitele sítě obchodů s mobilními telefony CORADIA Jana Najmona a Petra Peřiny, majitele společnosti ESPACE Retail, která provozuje prodejny značkového sportovního vybavení a módy.

ESPACE Retail má 17 obchodů ve velkých nákupních centrech po republice, měsíční náklady firmy jsou zhruba deset milionů korun. Na podobné úrovni se pohybují za běžné situace i tržby. Příjmy ze dvou e-shopů, kde je podle Peřiny nyní třeba prodávat s velkými slevami, kryjí jen akutní nedostatek hotovosti.

Společnost zatím propustila dva zaměstnance. Požádala o náhradu mezd v programu Antivirus. "Bohužel ale nejsme schopní potřebnou administrativu s úřady dořešit. Nikdo nezvedá telefony a neodpovídá na e-maily. Stihl jsem požádat také v programu COVID II, doposud ale opět bez odpovědi ze strany Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Hmatatelně tak zatím nemám ani korunu podpory," uvedl Peřina.

Po otevření prodejen předpokládá zvýšený zájem části zákazníků. Kvůli nejistotě lidí z budoucího vývoje ale očekává, že ho rychle vystřídá delší období útlumu. Tržby by se podle něj ke standardu mohly vrátit před Vánocemi. "Stále ale nikdo nezačal řešit otázku nákladů běžících po dobu uzavření prodejen. Na ty v budoucnu nebudeme schopni vydělat. I kdybychom dosáhli na úvěr, stále je to jen půjčka, ne dotace, odpuštění nájmů nebo jiná pomoc. Je to pouze oddálení problému," řekl Peřina.

CORADIA má v obchodních centrech 15 kiosků a čtyři provozy v klasických nájemních jednotkách. Firma loni dosáhla obratu 110 milionů korun. Kvůli nucenému uzavření je v tržbách v porovnání s loňskem ve ztrátě asi 15 milionů korun.

Společnost zaměstnává 55 lidí a nikoho nepropustila. Mzdové náklady jsou nyní podle Najmona asi dva miliony korun měsíčně. Najmon si díky dobrým vztahům s bankou dokázal vyjednat odklad splátek úvěrů o dva týdny dřív, než bylo toto opatření legislativně schváleno. "Až na záruku ČMZRB se státní pomoc zatím rovná nule. Stát nám v podstatě bezprecedentně zavřel podnikání na dva měsíce a řekl: Půjčte si na to, abyste přežili," doplnil.

Trh se podle Najmona nevzpamatuje dříve než za rok a půl, a to za předpokladu, že bude dobře fungovat dodavatelský řetězec. Bez dalších finančních úlev nebude jeho firma schopna zaplatit závazky a pokrýt letošní ztrátu. Najmon podniká 19 let, současný stav může tak porovnat s krizí v roce 2008. "Tehdy sice klesla kupní síla obyvatelstva, ale nikdo nám obchody nezavřel. Snížili jsme náklady na minimum a podařilo se nám i v oněch letech skončit v zisku. Ztráty z toho, že máme dva měsíce zavřený byznys, budou mnohonásobně vyšší," uvedl.

Díky příznivé epidemiologické situaci vláda zrychlila harmonogram uvolňování podnikatelských činností. V pondělí se mohly otevřít provozy do 2500 metrů čtverečních, od 11. května budou moci začít fungovat i obchody nad tuto prodejní plochu a obchodní centra, ovšem za dodržení přísných hygienických a bezpečnostních pravidel.

Pro podnikatele zasažené v souvislosti s koronavirem se nyní chystá třetí pokračování úvěrového programu COVID. Vyčleněno do něj je 150 miliard korun, ČMZRB tak bude moci ručit za úvěry až v objemu 500 miliard korun. Podporu by mělo získat kolem 150.000 živnostníků a podniků s až 500 zaměstnanci.

Související

Více souvisejících

Obchody Ekonomika tržby Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy