Obchody nad 200 m² mohou otevřít již 27. dubna, musí se ale zmenšit páskou

Prodejci s obchody nad 200 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodních center nad 5000 metrů čtverečních, nebo mají samostatný vstup z ulice, budou moci otevřít už 27. dubna.

Prodejní plochu si totiž budou moci zmenšit vytýčením, například páskou. V dokumentu pro uvolňování opatření to na svém webu uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Vláda v úterý představila harmonogram otevírání obchodů a služeb, podle kterého budou moci od 27. dubna otevřít provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud nesídlí v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních, s výjimkou prodejen, které mají samostatný vchod zvenku. "Je umožněno prodejní plochu zmenšit na požadovanou velikost vytýčením (postačují např. ohraničovací (bezpečnostní) pásky)," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Vládní plán počítá s tím, že pokud se nezhorší epidemiologická situace, prodejny do 1000 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodních center nad 5000 metrů čtverečních, by se mohly znovu otevřít od 11. května. Obchodní centra a další prodejny budou moci obnovit provoz až v poslední vlně uvolňování od 8. června.

Do prodejní plochy by se neměly počítat prostory, kam nemá zákazník přístup, tedy kanceláře, sklady či šatny, ale ani plocha za pokladnami. Vyplývá to z loňského rozhodnutí Krajského soudu v Brně k případu zákazu prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních. Zákon o prodejní době totiž nestanovuje způsob výpočtu velikosti prodejní plochy. Podle soudního rozhodnutí však naopak není možné prostor přehradit páskou nebo jinými zátarasy.

Harmonogram vlády kritizují zástupci podnikatelů. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je uvolňování velmi pomalé, nebylo konzultováno s podnikateli, navíc ho považuje za nelogický. Od 9. dubna totiž mohou být otevřené hobbymarkety, které patří k největším prodejnám na trhu, uvedl dříve. Vládní plán ostře kritizují také zástupci obchodních center, kteří ho považují za diskriminační.

Související

Více souvisejících

Obchody ministerstvo zdravotnictví Ekonomika Vláda ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy