Obchody zřejmě čekají horší časy. Růst tržeb letos zpomalí, tipují analytici

Vývoj maloobchodních tržeb v loňském roce lze i přes mírné zpomalení v závěru roku hodnotit kladně, míní analytici. Spotřeba domácností podle nich táhne růst české ekonomiky. Tržby v maloobchodě bez aut se loni zvýšily meziročně o 4,8 procenta, rostly tak šestým rokem, předloni to bylo o 4,9 procenta. Letos očekávají ekonomové kvůli pomalejšímu zvyšování mezd zpomalení tempa růstu maloobchodních tržeb, a to až ke třem procentům.

K nepatrnému meziročnímu zpomalení růstu tržeb za celý rok přispělo podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče závěrečné čtvrtletí loňského roku, jež v meziročním srovnání čelilo nepříznivým kalendářním vlivům. "Každopádně i nadále platí konstatování, že spotřeba domácností zůstává klíčovým tahounem růstu české ekonomiky jako celku," uvedl.

Nadále také podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera platí, že dynamika maloobchodních tržeb v Česku patří mezi ty vyšší ze zemí Evropské unie a ve srovnání s průměrem zemí EU je dvojnásobná. Souvisí to s nadále přehřátým trhem práce v tuzemské ekonomice a pokračujícím solidním růstem mezd, podotkl.

V prosinci 2019 se tržby v maloobchodě očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily reálně o 3,9 %, bez očištění o 4,8 %, po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 0,4 %. Za celý rok 2019 se tržby bez očištění meziročně zvýšily o 4,8 %: https://t.co/dXVMtHCyHA#čsú

— ČSÚ (@statistickyurad) February 5, 2020

Situace domácností zůstává podle analytiků příznivá, nicméně domácnosti naznačují snahu více spořit, a to kvůli rostoucím obavám ohledně budoucího ekonomického vývoje. To by mohlo vést k mírně slabší dynamice maloobchodu. Seidler a Jáč očekávají za celý letošní rok růst kolem čtyř procent, ekonom Komerční banky Michal Brožka počítá se zpomalením růstu lehce nad tři procenta a analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák se zhruba třemi procenty.

Na zpomalování útrat domácností se podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura podepisuje jak vyšší inflace, tak klesající tempo růstu nominálních mezd, ačkoli se míra nezaměstnanosti nadále drží na minimech.

Pour také upozornil, že nůžky mezi dynamikou tržeb za potraviny a ostatní zboží zůstávají dlouhodobě rozevřené v neprospěch potravin. "Domácnosti svoji spotřebou orientují stále více na zbytné zboží a služby," podotkl. Nevýrazný nárůst prodejů potravin stojí podle Jáče i za slabším prosincovým výsledkem maloobchodu, trh totiž očekával meziroční růst 5,5 procenta, růst ale činil 4,8 procenta. Rostly především prodeje počítačů a telefonů, velmi slušný růst vykázaly také výrobky pro domácnost. Prodeje automobilů v prosinci zklamaly.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika tržby Obchody Česká republika mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy