Objem úvěrů na bydlení stoupl v červnu na rekordních 39,5 mld. Kč

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v červnu 39,5 miliardy korun. Je to o 8,6 miliardy více než v květnu a o 20 miliard korun více než v červnu 2020. Letošní červen je tak nejsilnějším měsícem ve statistice, která se sleduje od roku 2014. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace.

"Dynamika růstu objemu nově poskytnutých hypoték, která byla již za květen v meziročním srovnání označená za neskutečnou, byla v červnu překonána o několik koňských délek. Lidé při porovnání vývoje sazeb vědí, že porostou, a jsou přesvědčeni, že ceny nemovitostí také nemají protisměrně působící faktory," uvedl hlavní poradce asociace Miroslav Zámečník.

Ze všeho nejvíc by podle něj přehřátému trhu pomohlo podstatné zvýšení nabídky dokončovaných bytů na trhu. Počet vydaných stavebních povolení i zahajované výstavby sice roste, ale v delší časové řadě není nijak působivý. Na rychlý zvrat to nevypadá, dodal.

Index RPSN, tedy průměrná roční procentní sazba nákladů, podle statistiky ČNB stoupl v červnu u hypotečních úvěrů o 0,05 procentního bodu na 2,26 procenta. V červnu tedy pokračoval "plíživý" růst sazeb RPSN zhruba stejným tempem jako v předchozím měsíci. Úroková sazba stoupla rovněž, a to o 0,06 bodu na 2,12 procenta.

Postupně se naplňují předpoklady, že RPSN a úrokové sazby hypotečních úvěrů půjdou mírným tempem nahoru. ČNB po červnovém zvýšení své základní úrokové sazby bude podle Zámečníka ve svém úsilí o snížení inflačních očekávání své sazby dále zvedat. "Bankám postupně zdražují zdroje financování hypotečních úvěrů, takže jsme spíše na začátku pozvolně rostoucí křivky," podotkl.

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen, tedy přechod k jiné bance, za červen sice ve srovnání s předchozím měsícem o zhruba čtvrt miliardy korun kleslo na 9,8 miliardy korun, ale i tak je aktivita nadále velmi silná. Šlo po březnu a květnu letošního roku o třetí nejsilnější měsíc od ledna 2014.

Zájem o refinancování hypoték má podle něj jasné a racionální vysvětlení, lidé se tak snaží uzamknout v nižších splátkách, dokud to podmínky na trhu dovolují. "Využívají konkurenčního boje bank. Stále se najde dost soupeřů, kteří se snaží klienty přetáhnout lepší nabídkou," poznamenal.

Související

CZK

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v květnu opět vzrostla

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v květnu dále vzrostla. Podle Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů se zvýšila o 0,42 procentního bodu na 7,28 procenta. Experti společnosti neočekávají v blízké budoucnosti zásadní změnu ve vývoji sazeb u úvěrů na cokoliv, pomalý růst sazeb tak s největší pravděpodobností nepoleví.

Více souvisejících

úvěry Bydlení

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy