Od března do května přerušilo podnikání 20 tisíc OSVČ

Od března do konce května pozastavilo podnikání zhruba 20.000 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). To je o 16 procent více než v roce 2019 a o třetinu více než v roce 2018. V samotném květnu, kdy byla zrušena celá řada omezení, živnost pozastavilo 4200 podnikatelů, což však bylo o devět procent méně než loni. ČTK o tom dnes informovala společnost Bisnode.

Nejvíce podnikatelů přerušilo živnost v období od března do května ve zprostředkování velkoobchodu. Šlo o 1237 OSVČ, tedy zhruba 13krát více než ve stejném období roku 2019, ale zároveň o čtvrtinu méně než v roce 2018.

Následují podnikatelé ve stravování s 1228 přerušenými živnostmi. Těch tak bylo nejvíce za poslední tři roky. Třetí v pořadí byly kosmetičky a kadeřnice, kde podnikání pozastavilo 975 z nich, tedy o polovinu víc než v roce 2019 a o 77 procent víc než v roce 2018.

Podle dat Bisnode jen v březnu, kdy stát zavedl opatření proti šíření koronaviru, činnost pozastavilo více než 10.000 OSVČ, což bylo o 47 procent více než ve stejném období roku 2019.

Ke konci března byl podle dat České správy sociálního zabezpečení v ČR zhruba jeden milion OSVČ.

Související

Podnikatelé, ilustrační foto

Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

osvč podnikatelé Ekonomika živnostníci

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 13 minutami

Aktualizováno před 22 minutami

před 29 minutami

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy