Od pátku se zpřísňují podmínky hypoték. Další tisíce Čechů tak budou muset na hypotéku zapomenout

Už pozítří se Čechům zase o něco sníží šance získat hypotéku. Česká národní banka totiž zpřísní limity úvěrových ukazatelů pro poskytování hypoték. Přísnější podmínky ztíží nebo znemožní přístup k hypotéce až desetině žadatelů.

Česká národní banka ovšem již zítra také dále citelně navýší své základní úrokové sazby, dost možná až nad úroveň pěti procent. ČNB tak chce bojovat se stále rapidnější inflací. Sdělil Lukáš Kovanda. 

Přitom už nyní na hypotéky nedosáhne zhruba třetina žadatelů. Kvůli zmíněnému zpřísnění podmínek a dalšímu růstu úroků ČNB na hypotéku brzy na hypotéku nedosáhne ovšem hned celá polovina žadatelů.

Průměrná sazba hypoték se totiž v blízké době ocitne na úrovni kolem šesti procent, což je nejvyšší hodnota od přelomu tisíciletí. Navíc právě dojde ke zpřísnění podmínek poskytování hypoték. K němu poprvé v historii pozítří dojde zákonnou formou, protože dosud ČNB podmínky zpřísňovala pouze formou doporučení.

Zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték, které nyní jednotlivé obchodní banky už prostě musí respektovat, neboť právě má zákonnou povahu, sestává ze sady opatření.

Zatímco nyní například banky mohou poskytovat hypoteční úvěr v objemu až 90 procent hodnoty zastavené nemovitosti, od pozítří to bude až jen do 80 procent. Výjimku budou ovšem mít mladí lidé do 36 let – pro ně stále jako horní hranice platí mez 90 procent.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky CZK

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 26 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy