Ode dneška mohou otevřít hobbymarkety či železářství

Hobbymarkety, obchody se stavebninami, železářství a prodejny a servisy jízdních kol jsou ode dneška dalšími maloobchodními provozovnami, které se mohou po březnovém zákazu otevřít pro zákazníky.

Většinu obchodů vláda kvůli prevenci šíření nového typu koronaviru zavřela od 14. března, před Velikonocemi se rozhodla uvolnit režim v oblasti potřeb určených ke sportu a rekreaci. Rozšíření počtu otevřených prodejen doprovází plošně přísnější požadavky na hygienu.

Po celou dobu nouzového stavu, který v ČR platí od 12. března, mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice. Později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, opravny domácích spotřebičů či myčky aut. Od tohoto úterý mohou být v provozu sběrny a výkupny surovin včetně kompostáren.

Ministerstvo zdravotnictví v příslušném mimořádném opatření umožnilo ode dneška otevření dalších obchodů, současně ale zpřísnilo požadavky na hygienu. Všechny prodejny musí aktivně zajišťovat, aby se zákazníci drželi ve dvoumetrových rozestupech. Musí kvůli tomu řídit fronty v provozovně a speciální zóny se značením rozestupů připravit i před obchody. K dispozici musí být zaměstnancům i zákazníkům dezinfekce, pracovníci navíc musí používat rukavice při kontaktu se zbožím či přijímání plateb.

Další výjimky by mohly vláda a ministerstvo zdravotnictví doplnit po Velikonocích, ministři se však chtějí v rozvolňování omezení řídit epidemiologickou situací. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve avizoval například otevření obchodů s pracovními oděvy, dětským textilem, papírnictví či obchodů s obuví.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Obchody Hornbach Baumarkt Obi Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy