Odhad poklesu českého HDP je optimistický, myslí si analytici

Odhad Mezinárodního měnového fondu (MMF) letošního poklesu české ekonomiky o 6,5 procenta považují analytici oslovení ČTK za optimistický. Propad odhadují až desetiprocentní. Pokud se prognóza MMF naplní, bude to i tak znamenat nejhorší výsledek v novodobé historii země. Tak výrazný pokles česká ekonomika nezaznamenala ani za globální finanční krize v roce 2009.

"Z mého pohledu jde o poměrně optimistickou prognózu, nejenom kvůli samotnému letošnímu odhadu, ale především očekávanému rychlému návratu na výchozí úroveň. Scénář MMF vypadá jako ostré písmeno V, které by nám umožnilo na současnou 'korona-krizi' rychle zapomenout," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Považuje odhady na letošní i příští rok pouze za indikativní, protože nikdo v tuto chvíli ještě nemůže vědět, jak dlouho současné restrikce potrvají.

Minimálně vůči Česku je prognóza MMF příliš optimistická, dodal analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Realističtější je podle něj předpoklad poklesu ekonomiky od osmi do 12 procent. "Českou ekonomiku zrazuje její citelnější závislost na automobilovém průmyslu a na Německu jako takovém. Německo by se podle MMF mělo letos propadnout dokonce o sedm procent a tímto svým pádem výrazně stáhne dolů také právě Česko," podotkl.

Podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala je pozitivní, že vláda zveřejnila konkrétní plán otevírání jednotlivých segmentů ekonomiky a společnosti. "Za této nové situace je hodně pravděpodobné, že ekonomický propad v tomto roce bude pod osmi procenty," odhadl. Pro ČR je ale neméně podstatný plán uvolňování opatření u důležitých obchodních partnerů v Německu, Francii a Rakousku, dodal.

MMF ve své prognóze českého hospodářství na příští rok očekává citelné oživení. Růst HDP by měl v Česku dosáhnout 7,5 procenta. V předchozí prognóze z loňského října měnový fond předpokládal, že česká ekonomika letos vykáže růst o 2,6 procenta.

V regionu střední, východní a jižní Evropy letos čeká masivní hospodářský propad podle MMF zejména Chorvatsko, pro které je důležitý turistický sektor. Právě na ten pandemie doléhá obzvlášť tvrdě.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Ekonomika Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Donald Trump ve vězení. Co by se stalo, kdyby ho soud odsoudil?

Americká tajná služba má za úkol chránit prezidenta, ať už se nachází v Oválné pracovně nebo na bojišti v zahraničí. Ale co chránit exprezidenta ve vězení? To je situace, která dosud nemá obdoby, uvádí americký deník New York Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy