OECD: Česká ekonomika dosáhne předkrizové úrovně na konci roku 2022

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že oživení české ekonomiky bude pomalé a ekonomika dosáhne předkrizové úrovně ke konci roku 2022. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría v rámci představení pravidelného hodnocení české ekonomiky.

Na počátku prosince OECD uvedla, že česká ekonomika letos kvůli šíření koronaviru klesne o 6,8 procenta. Příští rok by se měl hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 1,5 procenta, v roce 2022 by pak měl jeho růst zrychlit na 3,3 procenta. Ministerstvo financí v zářijové prognóze očekává příští rok růst ekonomiky o 3,9 procenta. Česká národní banka v listopadové prognóze letos počítá s poklesem ekonomiky o 7,2 procenta a příští rok s růstem o 1,7 procenta. Podle ČNB výkon českého hospodářství nedosáhne předkrizové úrovně ani na konci roku 2022.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že odhad OECD ohledně vývoje ekonomiky v příštím roce je výrazně pesimističtější než ministerstva financí, přičemž MF na základě své prognózy naplánovalo na příští rok státní rozpočet se schodkem 320 miliard korun. "Pokud by ale návrh rozpočtu zohledňoval slabší růst tuzemské ekonomiky v roce 2021, deficit se prohloubí o desítky miliard," upozornil.

Navíc je podle Kovandy třeba počítat s projednávanými změnami daní. "Jestliže by navíc prošel daňový balíček tak, jak jej Poslanecká sněmovna schválila předminulý týden, je třeba počítat s dalším prohloubením deficitu státního rozpočtu pro rok 2021. Schodek by v takovém případě měl být navržený na zhruba 450 miliard korun. Rozpočtový schodek v příštím roce by tak mohl být vyšší než ten v roce letošním, který bude činit zhruba 410 miliard," uvedl.

OECD očekává, že postupně poroste nezaměstnanost i počet krachujících podniků. Vláda by tak měla pokračovat v podpoře ekonomiky až do jejího úplného oživení. "Krize přerušila období silného ekonomického růstu ČR a přibližování se průměrné úrovni zemí OECD. Po efektivním potlačení první vlny pandemie, země nyní bojuje s dopady druhé vlny. Nejistota je nyní vysoká a návrat k růstu ekonomiky bude pomalý," uvedl Gurría.

Podpořil také aktuální snahy vlády urychlit obnovení ekonomiky navrhovaným snižováním daní, tedy zrušením superhrubé mzdy a zavedením sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent. "Nedělejte stejnou chybu jako v krizi 2008, kdy jste začali konsolidovat veřejné finance příliš brzo. ČR má silnou pozici a stojí si lépe než řada dalších zemí OECD. Mluvte o konsolidaci, ale ujistěte se, že začne, až když je obnova ekonomiky zajištěná," uvedl. Upozornil, že dopady prvních měsíců pandemie byly desetkrát horší než dopady krize v roce 2008.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) upozornila, že rozpočtovou expanzi si ČR může dovolit díky předchozímu snížení zadlužení. "Přesto musím odrážet útoky ohledně rozvratu veřejných financí. Jsem ráda, že doporučení OECD podporují postup, který prosazuji já, premiér i celá vláda, uvedla.

OECD v rámci pravidelného hodnocení české ekonomiky doporučila přesunout zdanění z příjmů na daně z nemovitostí, spotřební a environmentální daně a snížit daňové výhody pro podnikatele. V oblasti podpory investic doporučuje OECD lépe zaměřit podporu výzkumu a vývoje na malé a mladé dynamicky se rozvíjející firmy, přijmout nový stavební zákon, zkrátit čas a počet kroků nezbytných pro zahájení podnikání, podpořit investice usnadňující přechod na nízkoemisní technologie a zvýšit energetickou účinnost.

Aktuální predikce @MinFinCZ ze září 2020 se od prognózy OECD zásadně neodlišuje. Odhady salda a dluhu sektoru vládních institucí jsou navzdory rozdílům v predikcích a očekávané rychlosti ekonomického oživení velmi podobné, v případě dluhu pak prakticky totožné.

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) December 4, 2020

"Ty připomínky samozřejmě vnímáme. OECD byla první, která doporučila masivně podpořit ekonomiku. A my jsme na to byli z finančního hlediska dobře připraveni," uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

V důchodové oblasti OECD doporučuje pokračovat ve zvyšování věku odchodu do důchodu a pevněji jej propojit se zvyšováním naděje dožití.

OECD sdružuje 35 vysoce vyspělých zemí světa. Založena byla v roce 1961, Česko je jejím členem od roku 1995. Posláním organizace je napomáhat hospodářskému růstu, harmonizovat rozvojovou pomoc, zvyšovat zaměstnanost a životní úroveň a rozšiřovat obchod i potlačovat diskriminační praktiky.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd HDP ČR Ekonomika Ángel Gurría (OECD) Alena Schillerová Česká republika Andrej Babiš státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 24 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy