OKD postupně přerušuje těžbu, chystá zajištění odstávky

Těžební společnost OKD dnes ve svých černouhelných dolech na Karvinsku postupně začala zastavovat těžbu a zahájila práce na zajištění pracovišť na dlouhodobou odstávku. ČTK to řekla mluvčí společnosti Naďa Chattová. Společnost k šestitýdennímu přerušení těžby přistoupila po plošném testování na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, které ukázalo pozitivitu na koronavirus u více než 20 procent horníků. Už dříve přerušila těžbu v Dole Darkov, kde ohnisko nákazy vzniklo.

"Dnešním dnem se pracoviště začínají připravovat na dlouhodobé přerušení provozu," řekl ČTK ředitel provozu OKD David Hájek. Dodal, že se dnes ještě v jedné z důlních chodeb pracuje, je ji třeba zabezpečit. "Podobné činnosti se týkají také ražení chodeb, čímž se rovněž tato pracoviště uvedou do bezpečného stavu. Fáze přechodu z úplné těžby do fáze úplného zastavení těžby trvá několik směn. Každopádně v sobotu by už na dolech neměla probíhat žádná těžba, ani žádné ražení, ani vybavování nebo likvidace porubů," řekl Hájek.

Opatření neznamená, že by v dolech nebyli žádní zaměstnanci. I v době odstávky se na každém z dolů bude pohybovat zhruba 200 lidí. Podle předsedkyně představenstva OKD Vandy Staňkové musí na pracovištích zůstat lidé, kteří se starají o bezpečnost dolu.

"První týden se tam objeví trochu více lidí, aby připravili tu odstávku celého systému, pak tam bude čtyři týdny vždycky těch 200 lidí a poslední šestý týden tam zase přijde o něco více lidí, aby připravili ty doly na znovunavrácení do provozu," uvedla Staňková.

Krajská hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že kontroloři z hygienické stanice jsou na dolech každý týden a prověřují hygieniky nařízená opatření. "Samozřejmě, že tam lidé budou, ten důl nemůžeme úplně zastavit. Tam se musí větrat, čerpat důlní vody," uvedla Svrčinová.

Přerušení provozu se týká dolů ČSM-Jih, ČSM-Sever a ČSA a je nadále platné i pro Důl Darkov. V něm byla těžba kvůli vyššímu počtu nakažených zaměstnanců ukončena již 22. května.

Zaměstnanci, na které se bude vztahovat přerušení provozu, a tudíž bude tzv. překážka na straně zaměstnavatele, budou pobírat plnou průměrnou mzdu. V ohniscích obou dolů je evidováno přes 850 nakažených. Podle hygieniků je průběh nemoci většinou bezpříznakový nebo mírný. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že uzavření OKD kvůli koronaviru zklidní situaci, ale stát by to nenařídil. Riziko pro obyvatele regionu není podle něj výrazné.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Karviná Moravskoslezský kraj Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy