Opatření na odklad nájmu je rizikové a nepřijatelné, protestuje Prouza

Opatření na odklad nájmů na pomoc podnikatelům, kteří kvůli vládním opatřením museli zavřít provozy, považuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza za nepřijatelné a velmi rizikové řešení. Náklady by se podle něj měly rozdělit mezi majitele, nájemce, pomoci by měl také stát.

Prouza to řekl na dnešní společné tiskové konferenci Hospodářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací ČR.

Firmy a živnostníci, kteří kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru museli zavřít své provozy, pravděpodobně budou moci požádat o odklad nájmu za období od 12. března do 30. června. Dlužný nájem budou muset ve splátkách uhradit do konce roku. Odklad nájmu se nemá vztahovat na placení energií a dalších služeb. Návrh ve středu večer schválila Sněmovna.

Prouza doufá, že návrh bude ještě dále projednáván. Podle něj se majitelé a nájemci shodli na tom, že by se na nákladech měli podílet společně. Ideálně by tak podle Prouzy měl polovinu nájmu zaplatit stát, ze čtvrtiny by se měla snížit výše nájmu a poslední čtvrtinu by zaplatil nájemník, uvedl. Zároveň upozornil, že je nutné vyřešit problém daně z přidané hodnoty z nezaplacených faktur za nájmy.

Odklad nájmu jako vhodnou pomoc nevidí ani majitel značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička. Za nájmy svých obchodů by musel splatit 45 milionů korun. "Ideální stav by nastal, kdyby nájemci neplatili úroky z prodlení, obchodní centra by si nestahovala obchodní záruky a splátky nájmů by se odložily. Část by jich dotoval stát, ideálně 50 procent, pronajímatelé by dávali slevy z pronájmů v závislosti na vztazích a na nájemce by zbylo přibližně 20 procent, aby byli schopni situaci ustát," řekl Mička.

Související

Karel Havlíček

Stát bude hradit celé komerční nájmy za říjen, listopad a prosinec

Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu plnou náhradu komerčního nájmu. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nyní mohli podnikatelé zasažení v souvislosti s koronavirem a vládními opatřeními žádat o příspěvek 50 procent na nájem. Zároveň by měl být program upraven tak, aby z něho už nebyly vyloučeny spřízněné osoby, uvedl Havlíček.

Více souvisejících

nájemné Svaz obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (ekonom) Bydlení Ekonomika firmy živnostníci podnikatelé Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy