Ošetřovné pro OSVČ: Ministerstvo žádá o zvýšení alokace, bude potřebovat téměř 480 milionů

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude na výplaty ošetřovného pro živnostníky za říjen a listopad potřebovat 479,2 milionů korun. Původně bylo na program schváleno 250 milionů korun. Z předchozích výzev by mělo zbýt asi 79,2 milionu korun. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici. Zvýšením alokace by se měla v pondělí zabývat vláda, s ministerstvem financí byla už změna podle dokumentů projednána.

MPO předpokládá, že za říjen o ošetřovné požádá nejvýše 32.000 podnikatelů. Na rozdíl od jarních výzev není na podzim možné souběžné čerpání ošetřovného a kompenzačního bonusu, který připravilo ministerstvo financí. Počet žadatelů bude oproti jaru menší i kvůli snížení hranice věku dítěte, na které lze o příspěvek žádat, a to z 13 na deset let.

Další snížení počtu žadatelů se v souvislosti s postupným návratem žáků do škol očekává v listopadu, kdy by ošetřovné mělo mít zájem čerpat 25.000 živnostníků. V propočtu ovšem MPO zohlednilo fakt, že oproti říjnu budou mít někteří žadatelé nárok získat ošetřovné za celý měsíc. Podle resortu zároveň není možné vyloučit, že v závislosti na vývoji epidemické situace, se nebudou muset školy znovu zavřít.

Živnostníkům byla schválena podpora 400 korun na den. Dotace se vztahuje na období od 14. října, kdy musely školy s výjimkou mateřských zavést výuku na dálku. Ošetřovné se nevyplácí za 29. a 30. října, kdy byly podzimní prázdniny. Za říjen tak mohou OSVČ dostat až 6400 korun. O ošetřovné za říjen mohou žádat do 9. prosince.

Při první vlně pandemie živnostníci dostávali nejdříve 424 korun za den, od dubna vláda schválila zvýšení částky na 500 korun. Dotaci mohli získat za březen až červen. Schváleno bylo přes 190.000 žádostí za zhruba 2,2 miliardy korun.

Za běžných okolností mají na ošetřovné nárok jen zaměstnanci, a to na děti do deseti let a na devět dnů. Samoživitelky a samoživitelé ji mohou pobírat až 16 dnů. Z nemocenského pojištění se poskytuje 60 procent základu výdělku. Prezident Miloš Zeman na konci října podepsal zákon, podle kterého bude zaměstnancům za období uzavření škol náležet 70 procent denního vyměřovacího základu, při plném úvazku nejméně 400 korun za den. V případě částečného úvazku se částka bude příslušně krátit.

Děti z prvních a druhých tříd zasedly zpět do lavic 18. listopadu. Závěrečné ročníky a praktická výuka do středních škol se vrátily tuto středu. Prezenční výuka pro třetí až páté třídy a deváťáky se obnoví v pondělí. Zbytek druhého stupně se bude střídat v distanční a prezenční výuce.

Související

Ilustrační foto

V Česku přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou ošetřovatelské volno

V Česku postupně přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou dlouhodobější ošetřovatelské volno. Loni toto ošetřovné, které se platí z nemocenského pojištění, mělo asi 18.000 žen a mužů. Bylo jich tak téměř o 4100 víc než v předchozím roce, tedy o 29 procent. Na dávku se vyplatilo asi 210 milionů korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která dávku na ošetřování vyplácí. Experti poukazují na to, že se stárnutím společnosti potřeba péče dál poroste. Ministerstvo práce plánuje úpravy podpory.
Ilustrační fotografie.

Od ledna se prodlouží otcovská dovolená, dostupnější bude ošetřovné

Od ledna příštího roku se na dva týdny prodlouží otcovská dovolená, kterou může muž čerpat po narození dítěte. Snazší bude také získat příspěvek na dlouhodobé ošetřovné, u lidí umírajících nebude nutná předcházející hospitalizace. Rozšíří se také okruh lidí, kteří budou mít nárok na volno a příspěvek v době ošetřování.

Více souvisejících

ošetřovné osvč ministerstvo průmyslu Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 23 minutami

před 33 minutami

před 53 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy