Piráti píšou do USA. Žádají kongresmany o prošetření prodeje CME Kellnerovi

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht a poslanec této strany Jan Lipavský požádali členy amerického Kongresu a akcionáře skupiny CME o prošetření plánovaného prodeje CME společnosti PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. PPF v Číně působí prostřednictvím firem Home Credit nebo Sotio. Piráti se obávají šíření čínské propagandy v Česku i dalších státech. Uvedli to v dnešní tiskové zprávě. CME vlastní v Česku televizi Nova, působí také v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku. Skupina PPF obavy Pirátů odmítla, sdělila ČTK.

CME loni v říjnu podepsala smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF a PPF tak mediální firmu ovládne. Podmínkou dokončení transakce je ale souhlas akcionářů CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí.

"Akvizice, díky které by Petr Kellner získal tyto televizní stanice, by zvýšila možná rizika opětovného zásahu a šíření čínské propagandy na území ČR a dalších států našeho regionu, které jsou členy NATO a EU," uvedl v tiskové zprávě senátor Wagenknecht.

Pirátští zákonodárci se proto obrátili na své americké protějšky a požádali je o jejich stanovisko k věci a k projednání možných významných rizik. Poukazují například na údajnou snahu o manipulaci akademické sféry a veřejného prostoru ze strany subjektů financovaných společností Home Credit, která spadá do PPF. Cílem manipulace mělo být ovlivnění veřejného mínění ve prospěch Číny, tvrdí Wagenknecht.

Čínská propaganda se v Česku stupňuje. Posledním příkladem je útok na bývalého předsedu Senátu pana Kuberu. Prodej TV Nova - téma, o kterém se moc nemluví, se zásadními dopady na náš mediální prostor. https://t.co/I3l0gBsafo

— Lukáš Wagenknecht (@WagenknechtLuk) February 24, 2020

Home Credit již dříve uvedl, že nenajímal ani nepoptával v ČR služby, aby prosazoval zájem cizí země.

"Skupina PPF vyrostla za třicet let v jednu z největších českých firem a dnes působí ve 24 zemích, na třech kontinentech. Akcionáři PPF, stejně jako vrcholový management, vždy zastávali principy svobody, liberální demokracie a volného trhu. Ze skutečnosti, že podnikáme také v Číně, kde stejně jako my podnikají tisíce dalších západních firem, nelze vyvozovat nic o našem světonázoru. Naopak: jako lidé, kteří nemalou část svého života prožili v totalitním komunismu, si extrémně vážíme svobody projevu. Znovu opakujeme, že PPF kupuje CME jako doplněk ke svému telekomunikačnímu byznysu a nesledujeme jakékoliv jiné postranní cíle. V rámci procesu převzetí CME spolupracuje skupina PPF se všemi zainteresovanými regulatorními institucemi a všem poskytujeme relevantní informace," uvedla skupina na dotaz ČTK.

Valná hromada CME, kde by mělo padnout rozhodnutí o prodeji, se má uskutečnit 27. února. Skupina PPF podle dohody za CME zaplatí 2,1 miliardy dolarů (zhruba 48 miliard korun).

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Petr Kellner CME ppf group Lukáš Wagenknecht

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 43 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy