Pivo do džbánku povoleno. Vláda upravila pravidla prodeje alkoholu mimo provozovny

Lidé budou smět odnášet pivo z restaurace ve džbánku či nakupovat na vánočních trzích alkohol v lahvích. Vláda dnes rozhodla o změně protikoronavirového opatření, které má zamezit shlukování před stánky a omezit konzumaci alkoholu na veřejnosti. O změně po zasedání vlády informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Kritizované vládní usnesení zakazovalo prodej alkoholických nápojů z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory. Opozice upozorňovala na podnikatele, kteří přijdou o možnost na trzích prodávat například medovinu v lahvích, a také na zvyk kupovat v restauracích pivo s sebou "do džbánku".

‼️Vláda prodloužila platnost krizových opatření. Změnila pravidla pro provoz lanovek a vleků. Upravila zákaz prodeje alkoholu s sebou tak, že se týká rozlévaných a na místě připravovaných nápojů k okamžité konzumaci → https://t.co/U5LciMh3Ub

— Úřad vlády ČR (@strakovka) December 10, 2020

Blatný dnes také zopakoval, že v případě opětovného přechodu Česka z nynějšího třetího do čtvrtého, přísnějšího stupně epidemického systému budou narovnány podmínky pro malé obchodníky a velké řetězce.

Opoziční politici mluvili o diskriminaci kvůli tomu, že malé obchody musely být zavřené. V případě opětovného přechodu na čtvrtý stupeň zůstanou otevřeny, uvedl dnes.

Další zpřesnění v opatřeních se podle Blatného týkalo lyžařských vleků a lanových drah. Kabinet dosud zakazoval jejich užití veřejností. Nyní upřesnil, že je nelze používat v souvislosti s užitím lyžařských tratí. "Výslovně se (zákaz) týká pouze vleků pro účely lyžařského sportu. Ostatní lanové dráhy pro dopravu osob uvnitř měst nebo dopravu nákladů na horské chaty mohou být v provozu," řekl Blatný.

Související

Více souvisejících

Restaurace Alkohol Pivo Vláda ČR Jan Blatný vánoční trhy Lanovky lyžařské areály

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy