Pivovar Protivín zvýšil tržby i zisk, výstav nezveřejnil

Pivovar Protivín měl v roce 2018 tržby 289,2 milionu korun, meziročně o 32 procent vyšší. Provozní zisk mu stoupl o 62 procent na 9,6 milionu Kč. Krátkodobé závazky měl pivovar 106,2 milionu korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin. Výstav v ní podnik neuvedl. Pivovar patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group (PLG). Skupinu ovládá čínská společnost Citic.

Důvodem, proč stoupl zisk, je vyšší hrubý obrat, uvádí firma. Zisk po zdanění stoupl z 1,5 milionu na 6,4 milionu korun.

K 31. prosinci 2018 převyšovaly krátkodobé závazky oběžná aktiva o 42 milionů Kč. Krátkodobé závazky měl pivovar 106,2 milionu korun. Situaci, jak uvedl pivovar, zavinil zejména nárůst krátkodobých závazků z obchodního styku a čerpání půjček od spřízněných osob. Loni pivovar zahájil ozdravný projekt, jehož výsledkem je postupné snižování nákladů, vyšší efektivita a postupná tvorba zisku. Eliminovat nepoměr mezi krátkodobými závazky a oběžnými aktivy chce podnik za tři účetní období.

"Existuje významná materiální nejistota v předpokladu schopnosti účetní jednotky pokračovat ve svých aktivitách, pokud události popsané výše nenastanou," uvedl k situaci pivovar ve výroční zprávě. Závazky po splatnosti k prosinci 2018 činily 39,1 milionu Kč.

Pivovar Protivín s 80 zaměstnanci vyrobí ročně kolem 230.000 hektolitrů piva. Výstav za roky 2018 a 2017 pivovar nezveřejnil, v roce 2016 byl výstav 232.000 hektolitrů.

Pivovar Protivín býval největší na Prácheňsku, někdejšího správního území, které je dnes na rozhraní Jihočeského, Plzeňského a Středočeského. Existoval již v 16. století, od roku 1711 patřil Schwarzenbergům.

Firma uvádí, že nejslavnější období zažil na přelomu 19. a 20. století, v roce 1902 vyrobil pivovar 147.745 hektolitrů. Pivo vyvážel i do zámoří. Pivovar měl tehdy vlastní sklady v Praze, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně i New Yorku.

V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do Pivovary Lobkowicz Group.

PLG se v roce 2017 dostala ze 106milionové ztráty roku 2016 do zisku 81,3 milionu Kč. Tržby za prodej zboží a služeb měla 1,2 miliardy Kč. Jedna z největších pivovarských skupin v Česku vlastní sedm pivovarů. Výsledky za rok 2018 skupina zatím nezveřejnila.

Související

Ilustrační foto

Tři české pivovary uzavíraly dohody o zákazu exportu, pokutě se vyhnuly

Brno - Tři české pivovarské skupiny uzavíraly se svými odběrateli dohody o zákazu exportu piva. Po zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale dohody zrušily a vyhnuly se tak pokutě. Vyplývá to z výroční zprávy ÚOHS za loňský rok. Konkrétně šlo o Budějovický Budvar a skupiny PMS Přerov a Pivovary Lobkowicz.

Více souvisejících

Pivovary Lobkowicz Pivovar Protivín Pivo Jihočeský kraj Ekonomika pivovary

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy