Pivovary uvítaly rozvolnění. Úplné otevření hospod chtějí už 11. května

Pivovary rozvolnění pravidel uvítaly, byly by ale rády za plné otevření hospod a restaurací již 11. května, kdy budou moci otevřít předzahrádky. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Vláda by podle ní měla zvážit další podporu gastronomického segmentu.

Na 11. května počítá nový vládní plán s otevřením restaurací se zahrádkou či výdejním okénkem a kadeřnictví, muzeí, galerií či výstavních síní. V poslední fázi 25. května by mohly v běžném provozu fungovat nejen restaurace, ale také ubytovací zařízení, počítá se i s uvolněním kulturních či společenských akcí.

"Předpokládáme, že návrat lidí do hospod bude pozvolný a může trvat týdny i měsíce, než se situace vrátí do normálu. Proto i nadále trvají naše obavy, že část restaurací a minipivovarů nemusí současnou situaci ustát a budou nucení natrvalo zavřít," sdělila ČTK Ferencová.

Podle ní by se při otevření vnitřních prostor mohli lidé rozmístit na větším prostoru, hygienická pravidla by tam platila stejná jako pro zahrádky.

"Je také důležité, aby vláda zvážila další podporu gastronomie, ať už ve formě náhrady škod, které restauracím a pivovarům vznikly kvůli nouzovému stavu, nebo formou přímé podpory tohoto silně zasaženého sektoru," dodala ředitelka. Svaz vyzval obce a města, aby se připojila k metropoli, a umožnila rychlé otevírání venkovních zahrádek s odpuštěním nájmů a poplatků.

Související

Kofola

Kofola vstupuje do neprobádaných vod. Kupuje pivovary Holba, Zubr a Litovel

Kofola ČeskoSlovensko kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která rozvíjí tradiční značky piv Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodina tak může na regionální úrovni vstoupit do další kategorie, ve které může využít své podnikatelské, distribuční a marketingové know-how. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku. 
Ilustrační fotografie.

Slavný český pivovar definitivně končí výrobu, rozhodla valná hromada

Pardubický pivovar přestane vařit pivo. Výrobu ukončí k 31. březnu 2023. Její část patrně přesune do pivovaru Ostravar. Rozhodla o tom dnes valná hromada. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. O ukončení výroby rozhodla proto, že v důsledku pandemie a vypuknutí války na Ukrajině nemohla uskutečnit své plány na rozšíření nabídky regionálních značek i navýšení produkce skupiny. Informace poskytla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

pivovary Restaurace Ekonomika Pivo Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy