Plán na možnou transformaci ČEZ se představí na valné hromadě příští rok

Plán na případnou transformaci polostátní energetické skupiny ČEZ se představí na další řádné valné hromadě společnosti v roce 2023. Žádné rozhodnutí o rozdělení ČEZ ale zatím nepadlo. Případná transformace firmy musí být prospěšná pro všechny akcionáře, řekl dnes na valné hromadě ČEZ místopředseda představenstva firmy Pavel Cyrani.

Případná transformace skupiny ČEZ počítá podle Cyraniho s přizpůsobením struktury skupiny ČEZ dvěma směrům, které si firma vytyčila při Vizi 2030 Čistá energie zítřka a zároveň požadavkům bank, které skupinu ČEZ financují. Jedná se o oddělení výrobních aktivit, které jsou významně dotčeny taxonomií, a o oddělení zákaznických aktivit, které taxonomií dotčené nejsou, uvedl.

Taxonomie vymezuje zdroje energie považované za vhodné pro ekologickou transformaci. Evropská komise mezi tyto zdroje nedávno dočasně zařadila i jádro a plyn. Taxonomie výrazně ovlivňuje právě výrobní část energetiky. Například za udržitelné budou požadovány pouze ty nové jaderné bloky, které získají stavební povolení do roku 2045. Investice s ohledem na taxonomii jsou důležité kvůli nutnému odstavování například elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Taxonomie se naopak netýká například společnosti ČEZ Prodej, která nabízí elektřinu a plyn konečným zákazníkům.

"Jedním z hlavních trendů v evropské energetice je stále častější diferenciace energetických společností na dvě oblasti – výrobní a zákaznickou, a to včetně přizpůsobení struktur společností. Dalším trendem je eliminovat závislost Evropy na ruském plynu, a také ropě i uhlí, a to vše při zajištění cenově přijatelné energie pro spotřebitele. Tyto trendy nyní reflektuje i aktualizovaná koncepce podnikatelské činnosti skupiny ČEZ s cílem maximalizovat hodnotu pro všechny akcionáře," řekl Cyrani.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ve svém televizním projevu uvedl, že stát chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Potvrdil tak podle oslovených odborníků spekulace o možném rozdělení energetické společnosti ČEZ na soukromou a státní část. Stát by získáním elektráren mohl ovlivňovat ceny elektřiny. Fiala již v květnu v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci ČEZ, přičemž jednou z možností je rozdělení firmy. Ještě to ale vyžaduje důkladnější analýzy, dodal.

"Plán na možnou transformaci ČEZ bude případně představen na valné hromadě v roce 2023. Říká představenstvo ČEZ. Zajímavé, když s návrhem přišel ministr financí. Tedy za rok? Já už to celé nechápu," reagoval na twitteru ekonom, poradce investiční skupiny J&T a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr, který je kritikem současného vedení firmy.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy