Plošný odklad DPH by byl neospravedlnitelnou výhodou, tvrdí ministerstvo financí

Plošný odklad daně z přidané hodnoty (DPH) by podle ministerstva financí (MF) byl neospravedlnitelnou výhodou pro firmy, které i přes pandemii koronaviru nepřišly o tržby. Ministerstvo to uvedlo v reakci na návrh ekonomů z občanské iniciativy KoroNERV-20. Ti o víkendu navrhli, aby MF předložilo novelu zákona, která by podnikatelům umožnila odklad odvodu DPH minimálně do ledna 2021.

"Platí, že jednotlivá opatření musí být mířena na nejpoškozenější subjekty. Naopak plošný odklad DPH by představoval neospravedlnitelnou výhodu zejména pro ty subjekty, které v důsledku současné situace o své tržby vůbec nepřišly, neboť DPH je svou podstatou odvozena od reálně uskutečněného výkonu. Subjekty, které reálně nebyly postiženy, by tak získaly benefit, který by zároveň snižoval možnosti státu realizovat opatření v kriticky zasažených segmentech," uvedlo MF. Navíc by podle úřadu navrhované opatření nijak nepomohlo živnostníkům či řemeslníkům, kteří nejsou plátci DPH.

Ekonomové z občanské iniciativy KoroNERV-20 o víkendu v rámci svého návrhu uvedli, že měsíčně se na DPH průměrně vybere 60 miliard korun a odklad by tyto peníze nechal podnikatelům, kteří tak mají mít více peněz na placení závazků a dalších věcí. KoroNERV-20 je jinou skupinu odborníků než tým Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejíž činnost ve čtvrtek obnovila vláda.

Vláda minulý týden schválila návrh, na jehož základě ministerstvo promine DPH u služeb nebo zboží, které poskytli dárci bezúplatně zdravotníkům, složkám integrovaného záchranného systému, armádě nebo zařízením sociálních služeb. Jde například o darování zdravotnického materiálu nebo občerstvení.

O možnosti odkladu plateb DPH se minulý týden zmínili někteří ekonomové, kteří jsou členy ekonomického týmu Ústředního krizového štábu. Například rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová uvedla, že odložení plateb DPH je třeba učinit nejpozději do 20. dubna, aby firmy mohly odložit platbu DPH za první čtvrtletí 2020. "Jedná se o velmi administrativně jednoduché opatření, které by mělo velký efekt," řekla.

Související

Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (25.1.2020)

Obchody slíbily, že snížení DPH se promítne do cen potravin, tvrdí ministři

Zástupci osmi významných obchodních řetězců se během dnešního jednání na ministerstvu zemědělství setkali s premiérem Petrem Fialou z ODS. Během schůzky ujistili představitele vlády, že plánované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) bude mít vliv na pokles cen potravin a že budou klást ještě větší důraz na kvalitu potravin. 

Více souvisejících

DPH Ministerstvo financí Ekonomika Daně Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy