Plzeňský výrobce WPA chce dodávat ochranné pomůcky státu

Plzeňská společnost Workpress Aviation (WPA), která začala v půlce dubna v Plzni vyrábět takzvané nanomasky, se chce ucházet o státní zakázky. Firma získala v pátek certifikaci pro distribuci v celé EU i ČR.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který dnes navštívil divizi WPA Nanotechnologies, ČTK řekl, že se může ve veřejných soutěžích ucházet například o dodávky pro Správu státních hmotných rezerv a ministerstvo vnitra, hasiče a policii.

"Ukončili jsme nouzové zásobování, které probíhalo hlavně dodávkami ze zahraničí, a chtěli jsme vytvořit prostor pro české firmy, aby do budoucna, kdyby se epidemie vrátila a bylo třeba zase zajišťovat ochranné prostředky ve velkém, mohli alespoň část získat v Česku," uvedl Hamáček.

Podle ministra řada českých výrobců získala certifikaci až později. "Ale my jsme ochranně prostředky potřebovali ve chvíli, kdy epidemie vypukla a v té době opravdu na českém trhu kapacita nebyla a museli jsme to pokrýt zahraničními dodávkami. Celou dobu ale říkáme, že naším cílem je dát maximum prostoru českým výrobcům," uvedl. Podle Hamáčka je cena WPA 1000 korun za takovouto nanomasku velmi konkurenceschopná.

"Ministerstvo už vypsalo první tendry na respirátory, ale v nějaké fázi budou i tendry na masky. A teď se chystá velký tendr na pohotovostní zásoby, která bude vypisovat Správa státních hmotných rezerv, takže to je šance i pro WPA," uvedl ministr.

Podle ředitele WPA Jiřího Heckela se zatím firma o státní zakázky nehlásila. "Zítra (ve středu) máme schůzku v Motole, přijede člověk z Policejního prezidia a z Vězeňské služby. Chceme masku primárně dodávat do Česka a přebytky do ciziny," uvedl Heckel. Distribuce mimo země EU je ale teď zakázaná.

"Pro toho, kdo vyžaduje maximálně bezpečnost, je to ideální volba," uvedl vedoucí projektu Jan Saibert. Maska je podle něj schopna zachytit až 99,995 procenta škodlivých částic velikosti 0,1 mikrometru. Korpus z termoplastického elastomeru je antialergenní a lze ho čistit alkoholovou dezinfekcí.

"Je to čerstvá věc, potřebná povolení dostali před pár dny. Musíme se teď s produktem seznámit. Policie už komunikuje. Ještě požádám hasiče, aby masku vyhodnotili a vyzkoušeli. Musíme postupovat podle zákona o veřejných zakázkách, vypsat tendr a firma má šanci se do něj přihlásit," řekl ministr Hamáček. Podle něj s podobnou maskou přišla ČVUT, stát už objednává celoobličejové masky z Gumáren Zubří.

Plzeňská firma teď na nové technologii za desítky milionů vyrábí 4000 masek denně a je schopna do měsíce zvýšit produkci na 30.000. "Prostoru na rozšíření máme dost, takže pak je to už jen o technologii," uvedl Heckel. Zákazníci jsou zatím z řad veřejnosti, první kusy šly do Ruska, Itálie a Německa.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 32 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy