Počet firemních bankrotů v listopadu vzrostl, podnikatelé naopak krachovali méně

V listopadu bylo v Česku vyhlášeno 44 bankrotů obchodních společností, o sedm více než v říjnu. Rovněž bylo vyhlášeno 538 bankrotů podnikatelů, o 44 méně než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Zároveň bylo podáno 100 návrhů na bankrot obchodních společností, o devět méně než v říjnu, a 530 návrhů na bankrot podnikatelů. To bylo proti předchozímu měsíci o 88 méně. Poprvé od června 2017 tak bylo podáno dva měsíce za sebou sto a více firemních insolvenčních návrhů.

"Podobně vysoký počet návrhů na bankrot společností můžeme očekávat i v dalších měsících. Ekonomická situace řady společností není kvůli aktuálním ekonomickým restrikcím dobrá. Část z těchto společností přitom na sebe bude muset v dalších měsících podat návrh na bankrot, nebo to za ně udělají jejich věřitelé," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Navzdory vysokému počtu návrhů na bankrot, které byly podány v od září do listopadu, byl počet bankrotů druhý nejnižší v tomto roce. Nižší byl pouze v říjnu.

Důvodem nízkého počtu bankrotů obchodních společností v posledních dvou měsících je podle ní zčásti nouzový stav, který omezil provoz státních úřadů včetně soudů. Po jeho skončení očekává Kameníčková zvýšení jejich počtu. V prvním čtvrtletí roku 2021 budou insolvenční soudy částečně dohánět agendu ze čtvrtého čtvrtletí letošního roku a zároveň budou pravděpodobně nadále řešit vysoký počet nových insolvenčních návrhů, dodala.

Nízký počet bankrotů firem v posledních měsících přispěl také k tomu, že letos bude vyhlášeno nejméně bankrotů obchodních společností od roku 2008. Mezi další důvody patří obdobný pokles v jarních měsících a novela insolvenčního zákona z letošního dubna, která zvýšila ochranu firem před věřiteli a zároveň jim umožnila odložit podání návrhu na bankrot ve chvíli, kdy se ocitly v problémech.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy bankrot podnikatelé Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy