Počet insolvencí podle odhadů v roce 2022 vzroste meziročně o třetinu

Počet insolvencí v roce 2022 vzroste ve světě meziročně o 33 procent. Bankrot hrozí především firmám, jejichž přežití dosud záviselo na mimořádných státních podporách, které nyní postupně končí. Vyplývá to z odhadů úvěrové pojišťovny Atradius, která patří mezi světové lídry v pojištění pohledávek, poskytování záruk a vymáhání pohledávek.

Letos bude firemních bankrotů ve srovnání s rokem 2020 o jedno procento méně. V ohrožení budou podle pojišťovny příští rok zejména podniky, jež se potýkaly s problémy už před pandemií. Stále více firem ale bude muset čelit prudkému růstu cen vstupních materiálů a energií.

"Státní fiskální podpory a moratoria pomohly řadě firem překonat krizový rok 2020 a pokusit se letos o restart. Některým z nich se to povedlo, mnohé ale po ukončení podpůrných programů samy fungovat nezvládnou a příští rok zkrachují," uvedla ředitelka české pobočky pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. Situaci podle ní zkomplikuje také pomalejší obnova hospodářství způsobená mimo jiné výpadky ve světových dodavatelských řetězcích.

V Evropě se celkový meziroční nárůst počtu insolvencí projeví už letos, Severní Amerika a asijsko-pacifická oblast si klesající trend pro rok 2021 v důsledku silné podpory vlády USA a masivního zotavení ekonomiky ještě udrží. V příštím roce už ale počet bankrotů meziročně vzroste ve všech třech regionech. Nejvíce v asijsko-pacifické oblasti, o něco méně pak v Evropě a USA, kde se čeká meziroční zvýšení o šest procent.

Ve srovnání s obdobím před pandemií pro rok 2022 očekává Atradius největší nárůst počtu insolvencí v Itálii (o 34 procent), Velké Británii (o 33 procent) a Austrálii (o 33 procent). S odhadovaným přírůstkem o pětinu mezi lety 2019 a 2022 však stranou nezůstane ani ČR.

"Největší obavy budí prudké zdražování některých vstupních materiálů nebo jejich naprostý nedostatek. Také růst cen energií a paliv je dramatický, a navíc přišel náhle. To vše bude mít zásadní dopad především na malé a střední podniky, které tuto situaci nemusí zvládnout. Relativně menší dopad na růst insolvencí v Česku bude mít příští rok naopak ukončování fiskální podpory. Jednak k jejímu podstatnému omezení došlo už letos a jednak byla ve srovnání se západními zeměmi méně rozsáhlá," upozornila Stržínková.

Pro období po roce 2022 Atradius očekává stabilizaci počtu firemních bankrotů, nebo jejich mírný pokles. "Takzvané zombie firmy, které nemohly dlouhodobě přežít bez státní podpory, již budou v insolvenci. Z trhu navíc postupně zmizí subjekty, které se ve snaze překonat koronavirovou krizi až příliš zadlužily," uzavřela Stržínková.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy