Počet neschopenek roste. V pololetí chybělo denně v práci 261 tisíc lidí

V letošním prvním pololetí chybělo na pracovištích kvůli dočasné pracovní neschopnosti způsobené nemocí či úrazem 261.000 zaměstnanců denně. V loňském prvním pololetí to bylo o 31.000 lidí denně méně. V první polovině roku vzrostl počet neschopenek meziročně o desetinu, nahlášeno bylo víc než milion nových případů neschopnosti.

Kromě zrušené karenční doby situaci ovlivnila pandemie koronaviru a související vládní opatření. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Počet případů dočasné pracovní neschopnosti meziročně stoupl o 95.000 na 1,07 milionu. Nemoc byla za 91 procenty případů, zbytek připadl na pracovní a ostatní úrazy. Do pracovní neschopnosti nastupovaly častěji ženy, v prvním pololetí nahlásily 560.000 případů. Počet neschopenek mužů poprvé překročil půl milionu případů, bylo jich evidováno 510.000.

"Počet nově vydaných neschopenek z důvodu nemoci se v prvním letošním pololetí zvýšil meziročně o 12 procent, tedy o více než 100.000. Tento nárůst ovlivnila i opatření v souvislosti s nemocí covid-19. Poprvé v novodobé historii byly vydávány v nebývalém množství karantény, při kterých měli pojištěnci nárok na dávku v pracovní neschopnosti," uvedla Alena Hykyšová z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ.

Z důvodu karantény bylo od března do konce června vystaveno 57.000 neschopenek. Na meziroční nárůst počtu neschopenek z důvodu nemoci mělo vliv také zrušení karenční doby od 1. července 2019, kdy zaměstnanec dostává náhradu mzdy již od prvního, a nikoliv až od čtvrtého dne nemoci.

Na sto pojištěnců připadalo v pololetí 23 nově hlášených případů pracovní neschopnosti pro nemoc či úraz, dodali statistici. Nejvyšší meziroční nárůst počtu pracovních neschopností v přepočtu na 100 pojištěnců zaznamenala těžba a dobývání, a to o 11 případů. V ubytování, stravování a pohostinství meziročně přibylo šest případů pracovní neschopnosti na 100 pojištěných. Naopak meziročně výrazně klesl počet případů u zaměstnanců ve vzdělávání. Školy byly jedny z prvních míst, která byla uzavřena ve snaze zabránění šíření covidu-19. Počet případů klesl i v informačních technologiích, peněžnictví a pojišťovnictví, které umožňují značnou míru práce z domova.

Související

zdraví

Lidé stonají víc než před covidem. Počet neschopenek v Česku zůstává i nadále vysoký

Během první poloviny roku 2023 bylo v důsledku dočasné pracovní neschopnosti na pracovišti každý den v průměru 234 tisíc nemocensky pojištěných osob, což představuje zhruba každého dvacátého zaměstnance. Ve srovnání s obdobím před vypuknutím pandemie covid-19 vzrostl denní počet osob v pracovní neschopnosti o 5 tisíc. Během první poloviny letošního roku strávili obyvatelé Česka na neschopence více než 42 milionů dnů.
Ilustrační foto

Elektronické neschopenky slaví první rok. Spouštění nebylo bez problémů

Před rokem, 1. ledna 2020, byl spuštěn systém elektronických neschopenek. Elektronické neschopenky se měly původně zavést již o rok dříve. První vláda Andreje Babiše po volbách ale chtěla projekt zrušit a nahradit ho od roku 2021 úplně novým. Po nástupu Jany Maláčové (ČSSD) do funkce ministryně práce v červenci 2018 se na systému opět začalo pracovat, spuštění se však odložilo o rok na loňský leden.

Více souvisejících

neschopenka/e-neschopenka zaměstnání práce Český statistický úřad nemoci

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy