Počet osobních bankrotů v říjnu klesl, návrhů na ně přibylo

V ČR bylo v říjnu vyhlášeno 1303 osobních bankrotů, o 191 méně než v září. Zároveň bylo podáno 1511 návrhů na osobní bankrot, o 45 více než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, které má ČTK k dispozici.

"Počet návrhů na osobní bankrot i počet osobních bankrotů se v posledních měsících pohybuje stabilně okolo hranice 1400 měsíčně, což je výrazně méně než před jarním uzavřením ekonomiky. Jedním z důvodů může být fakt, že někteří dlužníci kvůli ztrátě zaměstnání na oddlužení nedosáhnou, ztížený je i přístup dlužníků k organizacím, které jsou oprávněny připravit návrh na osobní bankrot," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V dalších měsících se však bude podle ní počet návrhů na osobní bankrot pravděpodobně zvyšovat. Při zhoršené ekonomické situaci se totiž na druhé straně zvýší počet lidí, kteří budou muset své předlužení řešit právě žádostí o osobní bankrot, dodala.

Lidé mohou od loňského června nově buď splatit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent dluhu, nebo by měli za pět let dorovnat aspoň 30 procent dlužné částky. V prvním případě jde o jakési zrychlené oddlužení, využitelné zejména v případě nižších dluhů. Ve druhém případě je oddlužení splněno, jestliže po dobu pěti let od schválení oddlužení dlužník neporušil svou povinnost vynaložit veškeré úsilí k uspokojení pohledávek svých věřitelů.

Související

Ilustrační foto

V Česku v lednu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo v lednu vyhlášeno 63 bankrotů společností, což bylo o osm více než v prosinci. Počet bankrotů podnikatelů v minulém měsíci proti prosinci stoupl rovněž o osm na 379. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Více souvisejících

bankrot

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy