Počet zahájených exekucí v 1. čtvrtletí klesl. Komora se ohradila proti tvrzení o "exekuční pandemii"

Počet zahájených exekucí v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 34.400 na 104.900 a klesá i nadále. Letošní květen byl měsícem s nejmenším počtem zahájených exekucí v jednom měsíci od roku 2013, kdy začala platit velká novela exekučního řádu, sdělila dnes ČTK Exekutorská komora.

Podle aktuálních informací z exekutorských úřadů se nezvyšují počty exekucí ani v těchto dnech. "Nová data potvrzují, že exekuce nejsou tak palčivým problémem, jak někteří prezentují," uvedl prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil. Komora neočekává, že by ekonomický výpadek způsobený mimořádnými opatřeními přijatými v souvislosti s koronavirem způsobil nějaký radikální nárůst počtu nově zahájených exekucí.

"Aby někdo mohl exekuční řízení vyvolat, musí mít exekuční titul. Podle poznatků komory se zatím na žádném soudu nezvýšil počet žalob souvisejících s nouzovým stavem. Tvrzení o údajné hrozbě exekuční pandemie lze považovat za neodůvodněné strašení veřejnosti, a nikoliv za reálnou hrozbu. Média o této údajné hrozbě často hovoří, ale tvrdá data k tomuto tvrzenému problému zatím žádná nejsou," upozornil Plášil.

Exekutorská komora eviduje pokles zahájených exekucí již od ledna, kdy jich bylo zahájeno 36.744. Výrazný skok nastal v období koronakrize, kdy v dubnu bylo zahájeno 29.475 a v květnu 28.082 exekucí. Podle Plášila může jít i o důsledek opatření vydaných komoru během pandemie. Data ale potvrzují, že počet exekucí klesá dlouhodobě, dodal.

Průměrnému dlužníkovi v Česku, který má exekuce, podle statistik komory exekučních řízení přibývá. Zatímco před třemi lety jich řešil pět, na konci loňska šest. V exekuci bylo minulý rok 790.000 lidí. Víc než deset exekucí mělo 131.400 z nich. Podle údajů komory exekutoři vedli 4,5 milionu exekučních řízení. Exekutorské úřady v některých krajích řešily případy mnohem více dlužníků, než kolik jich v místě žije.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Exekutorská komora Ekonomika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy