Podíl internetových kurzových sázek loni opět vzrostl, odhadují sázkové firmy

Podíl kurzových sázek, které byly uzavřené na internetu, loni v Česku opět meziročně vzrostl. Částečně to bylo způsobeno několikaměsíčním uzavřením poboček kvůli opatřením proti koronaviru. Uvedli to zástupci sázkových společností, které ČTK oslovila.

Podle údajů Generálního finančního ředitelství podíl internetových kurzových sázek v roce 2019 meziročně stoupl o 1,4 procentního bodu na 92,3 procenta, data za loňský rok ještě nejsou k dispozici. Před 30 lety byla založena sázková společnost Tipsport, s kurzovým sázením v Česku začala v roce 1990 Fortuna.

"Za loňský rok bude zřejmě podíl on-line sázek o něco vyšší, protože kamenné pobočky byly, a dnes stále ještě jsou, kvůli pandemii uzavřené," uvedla mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Internetové sázení je v Česku možné od roku 2009. Podle mluvčího Tipsportu Jiřího Hadravy změnilo celý byznys kurzového sázení. "Tak radikální obrat z tradičního pobočkového sázení na on-line na internetu tady málokdo předpokládal. Ale souvisí to s nástupem on-line technologií, on-line fungováním celé společnosti a rozvojem chytrých telefonů," doplnil Hadrava.

V roce 2009 dosáhl objem kurzových sázek v Česku 14,66 miliardy korun, podíl internetových byl 39,8 procenta. O rok později už to byla téměř polovina, v roce 2011 tři pětiny. V roce 2019 lidé v kurzových sázkách prosázeli 84,96 miliardy korun, proti roku 2009 téměř šestkrát více. Objem sázek uzavřených na pobočkách za deset let klesl zhruba o čtvrtinu na 6,54 miliardy korun. Hodnota on-line sázek vzrostla více než 13krát na 78,42 miliardy korun.

"Zatímco zahraniční firmy v Česku nabízely služby přes internet mnohem dříve, licencovaným kancelářím to umožnila až změna legislativy v roce 2009. Díky tomu bylo možné následovat moderní trendy a dorovnat se standardu západní Evropy. Rozšířila se nabídka, zákaznický servis se posunul na zcela jinou úroveň, například přítomnost živých přímých přenosů na webu v rámci live sázek je dnes vnímána jako standard," uvedl dále mluvčí Fortuny Petr Šrain. Právě live sázky, tedy sázky, které se dají uzavírat opakovaně během události (ať už během sportovního zápasu nebo například při sčítání volebních výsledků), tvoří stále větší část celkového objemu sázek.

V 90. letech byly podmínky pro sázkaře mnohem omezenější. "Neexistovalo moderní on-line zpravodajství, exotičtější soutěže se vyhodnocovaly na základě telefonátů do zahraničí, přičemž prostřednictvím telefonátu s operátorem bylo možné i sázet. Pro dnešní generaci je asi těžko představitelné, že veškerá nabídka se svého času dala vytisknout na pár stránek traktorového papíru, že základním komunikačním nástrojem mezi pobočkou a centrálou s bookmakery byl fax a hlavním informačním zdrojem byl teletext," uvedl Šrain.

Mluvčí Chance Světlíková připomněla, že v úplných začátcích každé ráno bookmakeři diktovali pracovníkům na pobočkách kurzy dokonce po telefonu, fax byl tehdy těžko představitelný luxus. "Proto na pobočce obvykle pracovali tři zaměstnanci. Jeden prakticky neustále telefonoval s bookmakery a vypisoval kurzy na papírové archy, později na skleněné tabule, další dva přijímali sázky. V úplných začátcích jsme přijímali sázky na tiketech o dvou polovinách, které sázející vyplnil ručně v obou částech stejně. My jsme dali doprostřed razítko, tiket uprostřed roztrhli. Jednu půlku měl sázející a druhou my, sdělila Světlíková.

Komplikací podle ní byly často zahraniční kluby a jejich názvy, které si ani sázkař ani obsluha neměli kde ověřit. "Například si klient stěžoval, že nemáme vypsaný zápas italského Janova, protože na kurzové tabuli byl vypsán Janov jako Genova," dodala Světlíková.

Související

Lidé volí v prezidentských volbách.

Sázkové kanceláří hlásí rekord. Češi prosázeli ve volbách prezidenta přes půl miliardy

Lidé vsadili na výsledek prezidentských voleb více než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí prezidentské volby v roce 2018, kdy dosáhl 285 milionů korun. Podle sázkových kanceláří byl zájem srovnatelný s velkými sportovními událostmi. U Fortuny převažovaly sázky na vítěze voleb Petra Pavla, u Chance na jeho soupeře Andreje Babiše (ANO), který sám ve čtvrtek na twitteru vyzval, aby si na něj lidé vsadili ve výhodném kurzu.

Více souvisejících

sázení hazard

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy