Podmínky v průmyslu jsou podle indexu nejlepší od ledna 2018

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v dubnu nadále zlepšovaly, index PMI stoupl z březnových 58 bodů na 58,9 bodu, tedy na nejvyšší hodnotu od ledna 2018. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Upozornila ale zároveň, že výrobní kapacitu firem omezuje narušení dodavatelských řetězců. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.

"Ze zpráv českých výrobců vyplynulo, že výroba i nové zakázky v dubnu prudce vzrostly posíleny vytrvalou zákaznickou poptávkou. Povzbudivý byl také nejrychlejší nárůst zaměstnanosti za více než tři roky. Ke zvýšení hlavního indexu ovšem zčásti přispělo bezprecedentní zhoršení výkonu dodavatelů, běžně spojované s lepšími provozními podmínkami," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones. Dodala, že narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců nutilo výrobce k tvorbě bezpečnostních zásob, a tím pádem k růstu nákupní aktivity i objemů výrobních skladů.

Zpoždění v dodávkách a nedostupnost komponentů podle průzkumu způsobily zdražení vstupů a zvýšení inflace nákladů i výstupních cen. Ceny vstupů v dubnu stouply nejprudším tempem za dobu existence průzkumu, tedy od června 2001. Následně firmy zvedly své prodejní ceny nejprudším tempem od začátku sběru těchto dat v lednu 2003.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy