Podmínky ve zpracovatelském průmyslu se zhoršily. Ale méně, ukazuje index PMI

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru vykazují nadále zhoršení, byť méně výrazné než v červnu. Index PMI stoupl v červenci na 47 bodů z červnových 44,9 bodu. Index je tak nejvýš za posledních 16 měsíců, informovala dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Za růstem indexu je především první zvýšení výroby od listopadu 2018, upozornila IHS Markit. Tempo růstu však bylo jen mírné. Firmy růst obecně přičítaly stabilizaci zákaznické poptávky a obnovenému provozu, zejména v automobilovém sektoru.

"Český výrobní PMI v červenci pokračoval po vzestupné dráze, i přestože registroval další pokles výkonu. Příjem nových zakázek nadále tížily náročné podmínky v poptávce. Zaměstnanost v červenci opět klesla napříč celým sektorem vzhledem k tomu, že firmy neprodlužovaly smlouvy a propouštěly nadbytečné síly. Tempo poklesu bylo nicméně nejpomalejší od února," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Výrobci se v červenci snažili omezit výdaje snižováním nákupů i personálních výdajů, zatímco ceny dodavatelů vzrostly. Firmy ovšem také snižovaly ceny svých výrobků, aby získaly nové zakázky.

"Situace v průmyslu se začíná stabilizovat, avšak k dřívějšímu normálu má ještě hodně daleko. Výsledek PMI ovlivňuje především přesvědčení firem, že bude líp, nicméně nové zakázky zatím toto očekávání nepodporují," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

??| Lepší PMI navzdory slabým zakázkámČervencový index nákupních manažerů (PMI vzrostl na 47) naznačuje, že se míra propadu největšího tuzemského odvětví začíná zpomalovat, a dokonce se objevují náznaky optimismu.Petr Dufek ?https://t.co/Vazqc2Ibpt pic.twitter.com/9Tdhq3ZfQn

— Analytici ČSOB (@AnalyticiCSOB) August 3, 2020

Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové by se nálada v průmyslu měla dále lepšit. "Index by se tak mohl v nejbližším období podívat přes padesátibodovou hranici, stejně jako tomu je u ostatních zemí regionu i eurozóny," uvedla.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika Česká republika zakázky firmy

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy