Podnikání v ČR skomírá. Živnost letos přerušilo o pětinu více lidí než před rokem

Počet přerušených živností v první polovině roku překročil 50.000. Podnikání pozastavilo o pětinu víc osob než ve stejném období loňského roku a o 38 procent víc než v roce 2018. Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

"Ačkoliv se ekonomika pomalu zotavuje z šoku, který jí zasadila koronavirová pandemie, stále ji svírají obavy z budoucího vývoje. Očekávaný rekordní propad národního hospodářství se odráží i na aktivitách podnikatelské základny," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. 

Člen iniciativy KoroNERV-20 Radim Dohnal uvedl, že počet pozastavených živností odráží nejistotu ze začátku nouzového stavu při koronavirové pandemii. "Tehdy se zdálo, že živnostníci nedostanou od státu žádnou pomoc, a tak mnozí z nich zrušili živnost a registrovali se na úřadech práce, aby nemuseli platit zdravotní pojištění," řekl. Pokud bude program Antivirus trvat další měsíce, nebude podle něj příliš mnoho propuštěných lidí s motivací zakládat nové živnosti. V takovém případě by zřejmě poprvé v historii ČR klesl počet podnikajících fyzických osob, dodal.

V prvním pololetí v ČR přitom začalo podnikat 31.250 fyzických osob podnikatelů, což je o deset procent méně než ve stejném období loňského roku. Podnikatelské aktivity ukončilo 18.095 OSVČ.

Detailnější analýza ukázala, že nejvíc přerušených živností v prvním pololetí bylo ve volné živnosti výroba, obchod a služby Podnikání v ní přerušilo 3754 OSVČ, což je o čtyři procenta méně než v roce 2019, ale o 1349 procent víc než v roce 2018.

Druhou nejčastěji přerušovanou živností se stalo stravování, které bylo koronavirovou epidemií v průběhu jara obzvlášť silně zasaženo. Aktivity v ní pozastavilo 3051 živnostníků, což je o desetinu víc než v roce 2019 a o čtvrtinu víc než v roce 2018. K výraznému meziročnímu relativnímu nárůstu došlo ve zprostředkování velkoobchodu (o 608 procent) a kompletačních a dokončovacích pracích (o 222 procent).

Související

Marian Jurečka

Jurečka chce zvýšit důchodové pojištění pro podnikatele

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl zvedat každý rok asi o 600 korun, píší dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL). 
Důchodci, ilustrační fotografie. Komentář

Česká politika opakuje staré chyby. Škoda nejen pro důchodce, ale i ostatní

Říká se, že jen blázen dělá stejnou chybu dvakrát. Jenže nám v Česku stará moudra asi nic neříkají, a i kdyby platila, nám to prostě nevadí. Říkáte si, že ne? Ale ano. Ukázka toho, že nejen politikům, ale ani jejich voličům nevadí neustálé opakování starých chyb a jejich nenáprava, je tu doslova na denním pořádku. 

Více souvisejících

živnostníci podnikatelé Ekonomika osvč

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy