Podnikatele a firmy čeká řada změn. Co bude v roce 2020 jinak?

České podnikatele čeká v příštím roce řada změn, které jim pomohou. Uvedl to vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na dnešní tiskové konferenci. Zmínil mimo jiné zúžení změn legislativy na dva termíny v kalendářním roce, zavedení online formulářů nebo rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na zbylé obory. ČTK shání reakci oborových svazů a opozice.

Podle Hospodářské komory ale chybí v plánech bezplatné zpřístupnění takzvaného Právního elektronického systému (PES) pro všechny podnikatele. ODS zase upozornila, že návrh na zavedení dvou dnů pro účinnost zákonů předložila ona.

PES má umožnit podnikatelům, aby spravovali přes internet a na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek. "Při spuštění PES ministerstvo průmyslu uvedlo, že stát v takové elektronizaci zaspal, PES řeší pomáhá řešit reálný problém a zároveň podnikatelům snižuje byrokratickou zátěž. Jednání o zpřístupnění tohoto elektronického nástroje všem podnikatelům ale stále příliš nepokročila," uvedl dnes mluvčí komory Miroslav Diro.

"S Hospodářskou komorou jejich systém PES pochopitelně řešíme. Je v několika věcech docela zajímavý. Víceméně koncentruje všechny povinnosti státu na jednom místě, není to úplně odlišné od toho, co my máme na businessinfo.cz," reagoval ministr.

Zejména malým firmám by podle něj mělo ulevit, že od 1. ledna bude změna legislativy omezena na dva termíny ročně, a to 1. ledna a 1. července. Ročně jde o 50 až 100 změn. Ministerstvo také pokračuje v digitalizaci, zhruba 1400 formulářů najdou podnikatelé na jednom místě na webu businessinfo.cz/formulare.

"Děkuji panu ministrovi za uznání a za pozitivní PR. Návrh na zavedení dvou dnů pro účinnost zákonů jsme předložili a prosadili spolu s Markem Bendou," reagoval místopředseda opoziční ODS Martin Kupka.

Ministerstvo dál připomnělo, že minimální zdravotní pojištění bude od příštího roku 2352 korun, částka měsíčně se bude odvádět od února, platí se zpětně. Půjde o 13,5 procenta z poloviny průměrné mzdy. "Od dubna se rovněž změní minimální výše záloh na pojistné na důchodové pojištění, nově se bude jednat o 2544 korun měsíčně, tedy 29,2 procenta ze čtvrtiny průměrné mzdy," dodal Havlíček.

Havlíček zmínil rovněž květnové rozšíření EET, které se bude týkat například řemeslníků, advokátů, účetních, lékařů a taxikářů. Podnikatelé, kteří mají hotovostní tržby do 600.000 korun ročně, nejsou plátci DPH a nemají víc než dva zaměstnance, budou moct od 1. února požádat o výjimku a tržbu nadále evidovat "papírově". EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

"Také v roce 2020 bude vláda 'narovnávat' podnikatelské prostředí. Znamená to, že zase zhorší podmínky podnikání, zvýší moc státu nad podnikateli a ještě více podnikatelům sebere, aby zalátala díry vlastní neschopnosti hospodařit se svěřenými prostředky," reagoval předseda výboru Podnikatelské odbory - Unie podnikatelských a živnostenských spolků Radomil Bábek. Narovnávání podnikatelského prostředí se podle něj stává synonymem k likvidaci drobného podnikání.

Podle Svazu průmyslu a dopravy musí EET fungovat ve prospěch podnikatelů a narovnávat podnikatelské prostředí. "Svaz průmyslu ho podporoval s tím, že žádal, aby data získaná díky evidenci tržeb byla dostupná v nově připravovaném daňovém portálu ministerstva financí Moje daně, a podnikatelé mohli například využít předvyplněná přiznání. Toto zjednodušení ale určitě nepřijde příští rok," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé firmy Karel Havlíček hospodářská komora sociální a zdravotní pojištění Minimální mzda Ekonomika Česká republika elektronická evidence tržeb EET Daně

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 8 hodinami

před 8 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

Kataru došla s Izraelem a Hamásem trpělivost. Zvažuje, jestli chce dál jednat

Katar přehodnocuje svou roli zprostředkovatele na mírových jednáních mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás. Dnes to uvedl katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy