Podnikatelé chtějí po státu 12 miliard odškodnění za protiepidemická omezení

Podnikatelé žádají od státu přes 12 miliard korun jako odškodnění za vládní omezení podnikání kvůli pandemii nemoci covid-19. Uvedl to dnes deník Mladá fronta Dnes (MfD). Ministerstva vnitra a zdravotnictví, která žádosti o odškodné dostala, peníze zatím vyplácet nechtějí.

Podle deníku počkají na výsledky soudů s podnikateli. Soudy již několikrát zrušily vládní protiepidemická opatření. V posledních týdnech například Nejvyšší správní soud (NSS) postupně označil za nezákonné uzavření restaurací, obchodů, skiareálů nebo koupališť.

Podnikatelé se s žádostmi o odškodnění obracejí na ministerstva vnitra a zdravotnictví. "Ministerstvo eviduje 268 žádostí o náhradu škody. Celkový finanční objem je 4,33 miliardy korun,“ řekl MfD mluvčí ministerstva zdravotnictví Kryštof Berka. Vnitro dostalo podle deníku žádosti o odškodnění dohromady za více než osm miliard korun. Ministerstvo financí žádosti o odškodnění nezaznamenalo. "Co se týče žádostí o náhradu škod podle pandemického zákona, kde je ministerstvo financí k jejich vyřízení příslušné, neevidujeme žádnou podanou žádost,“ řekla deníku mluvčí úřadu Anna Vasko.

Ministerstva vnitra a zdravotnictví zatím sama dobrovolně odškodnění vyplácet nehodlají a počkají na výsledky soudních sporů, píše MfD. Ministerstvo zdravotnictví v současné chvíli vede podle deníku jeden soudní spor, v němž podnikatel požaduje 16,4 milionu korun. Na vnitro podle MfD zamířilo už 11 žalob a jeden spor, a to o náhradu nákladů na pořízení testů na koronavirus, ministerstvo vyhrálo.

Soudy již od loňského jara, kdy v Česku začala epidemie covidu-19, několikrát zrušily vládní protiepidemická opatření. NSS například rozhodl, že v rozporu se zákonem bylo opatření, kvůli kterému zůstávaly na přelomu dubna a května zavřené restaurace, nebo opatření týkající se provozu lyžařských vleků a lanových drah. Zrušit je ale nemohl, protože opatření platila jen týden, a poté je nahradila nová.

Vláda pak však na konci května nečekaně rozhodla, že výrazně rozvolní protiepidemická opatření a otevře vnitřní prostory restaurací, bazény, wellness, diskotéky či kasina. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tehdy uvedl, že rozvolnění kabinet schválil nikoli v reakci na zlepšující se epidemickou situaci, ale právě kvůli rozsudku NSS. Podle soudu totiž nelze uzavírat služby plošně. V červnu pak ještě NSS oznámil, že mimo jiné i dubnová regulace provozu sportovišť, koupališť a wellness zařízení byla nezákonná.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, které mají více než 15.000 členů, na konci května sdělily, že vláda by měla podnikatelům škody nahradit. Kabinet podle nich zneužil při stanovování pravidel boje proti pandemii svoje mocenské postavení, když přijímal zákazy a omezení bez podkladů a potřebného zdůvodnění.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy