Podnikatelé zasažení pandemií mohou nově žádat o pomoc z COVID 2022

Podnikatelé z vybraných odvětví zasažení protiepidemickými opatřeními mohou od dnešních 09:00 žádat o příspěvek 500 korun na zaměstnance a den omezení z programu COVID 2022.

Nárok na náhrady mají živnostníci a firmy, kterým za rozhodné období v porovnání se stejnými měsíci roku 2019, případně přelomu roku 2019 a 2020, klesl obrat alespoň o 50 procent. Zájemci o podporu mají na podání žádosti čas do 12. května. V programu je na pomoc připraveno 1,75 miliardy korun.

Žádosti přijímá ministerstvo průmyslu a obchodu, které dotační titul připravilo, prostřednictvím svého on-line informačního systému.

Podnikatelé ve stravovacích službách, včetně cateringu, krátkodobého a rekreačního ubytování, prádelen, cestovních kanceláří a agentur, mohou o náhrady žádat za období od 1. listopadu do 31. prosince loňského roku. Jeden žadatel může získat nejvýše 1,5 milionu korun.

Pořadatelů sportovních, kulturních, konferenčních, veletržních a dalších akcí i společností z navazujících technických služeb se týká doba od 1. listopadu loňského roku do letošního 28. února. Každý zájemce smí čerpat maximálně tři miliony korun. U podnikatelů, kteří si budou nárokovat částku vyšší než 1,5 milionu korun, bude muset pokles tržeb jako nutnou podmínku k získání dotace, ověřit auditor nebo daňový poradce.

Příspěvek je možné získat na zaměstnance v pracovním poměru, tzv. spolupracující osoby a jednatele se smlouvou o výkonu funkce jednatele.

Podporu nelze čerpat současně s kompenzacemi z titulů COVID Nepokryté náklady - Sektorová podpora, COVID Adventní trhy a COVID Bus pro zájezdové dopravce. Kombinovat ji je možné s kompenzačním bonusem pro živnostníky i programem na podporu zaměstnanosti Antivirus.

Pandemii koronaviru svět stále nemá za sebou. Zvyšující se či dokonce rekordní počty nově nakažených hlásí řada států, mezi nimi například Nizozemsko, Rakousko, Čína, Německo nebo Jižní Korea, kde se počty pozitivních testů v poslední době pohybovaly ve stovkách tisíc za den.

I v Česku se ale situace může zhoršit, upozornil například biolog Jaroslav Flegr. "Teď “šijeme roušky” – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním," napsal nedávno na twitteru.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ale počty nakažených zatím stagnují nebo klesají. Poslancům sněmovního zdravotního výboru řekl, že zlepšení by podle něj mohlo přinést teplejší počasí, přesto je viru v populaci stále mnoho.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také kolísavé počty nakažených přikládá počasí. "Jak se mění počasí a objevuje se jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové onemocnění," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Na rozdíl od předchozích dvou let ale počty nakažených s příchodem jara tak markantně neklesají. Podle Duška za to mohou subvarianty koronaviru, které jsou nakažlivější. Přesto je Česko mezi okolními zeměmi spíš výjimkou, neboť počty případů tam rostou. V Česku se od začátku epidemie laboratorně prokázalo už více než 3,8 milionu případů covidu-19.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) dotační program covid

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy