Podpora ekonomiky za koronakrize? Schillerová se chvástá, ekonomové kroutí hlavou

Celková přijatá opatření na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru aktuálně činí zhruba 1,15 bilionu korun, tedy 20,8 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z aktualizovaného přehledu k 10. červnu, o kterém dnes na setkání organizovaném Lidovými novinami informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Někteří ekonomové vyčíslenou podporu kritizují nebo zpochybňují.

Na počátku května podle MF celková přijatá opatření na podporu ekonomiky činila 1,13 bilionu korun, tedy 20,4 procenta hrubého domácího produktu.

Ministerstvo v novém přehledu zvýšilo objem schválené přímé podpory na 271,1 miliardy korun z 255,2 miliardy korun 7. května. Nově je to tak 4,9 procenta HDP, proti předchozím 4,6 procenta HDP. Odklady daní a odvodů MF zvýšilo na 26,7 miliardy (0,5 procenta HDP) z 22,2 miliardy korun a záruky ponechalo na 851,5 miliardy korun (15,4 procenta HDP).

Stát podle Schillerové k 22. červnu poskytl pomoc v souvislosti s pandemií za 88,4 miliardy korun. Přímá pomoc občanům a firmám činila 56,7 miliardy korun, další výdaje z vládní rozpočtové rezervy 16,4 miliardy korun a objem u podpořených úvěrů je 15,3 miliardy korun. Tyto data bude MF zveřejňovat pravidelně vždy s měsíčními výsledky státního rozpočtu.

Schillerová dnes také zopakovala, že si Česko v objemu pomoci nevede ve srovnání s dalšími státy špatně. Přímá pomoc z rozpočtu podle ní patří po Německu nadále k těm nejvyšším v přepočtu na HDP. Zároveň ale podle výpočtů institutu Bruegel je pomoc ČR v případě odkladů daní a odvodů ze srovnávaných zemí nejnižší a v případě záručních schémat čtvrtá nejvyšší.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš už dříve upozornil na to, že 15,4 procenta HDP ve formě státních záruk za úvěry je z říše snů. "I když programy COVID 3 a COVID plus budou fungovat hladce, úvěry v celkovém objemu přes 800 miliard korun opravdu letos neuvidíme," uvedl.

Podle údajů ČNB přitom bylo k 12. červnu například vyčerpáno z programu COVID III 17 milionů korun. Žádostí bylo schváleno za 143 milionu korun a přijatých žádostí za 11,9 miliardy korun. Záruční kapacita COVID III je 500 miliard korun.

Dlouhodobě také vládu za pomalé poskytování pomoci ekonomice kritizuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní je slibovaná vládní pomoc české ekonomice mnohonásobně vyšší než reálná pomoc.

"Celá řada věcí se mohla samozřejmě udělat chytřeji. Stojím si ale za tím, že opatření na pomoc ekonomice jsou masivní a rychlá," uvedla dnes Schillerová. Chyby podle ní byly především u programů COVID I a COVID II.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Andrej Babiš

Tandem Babiš a Havlíček pokračuje v čele ANO. Expremiér přes 20 minut spílal vládě

Expremiér Andrej Babiš bude nadále předsedou nejsilnějšího opozičního hnutí ANO, záda mu bude jako první místopředseda krýt Karel Havlíček. Babiš ve více než 20 minut trvající kandidátské řečí kritizoval Fialovu vládu, kterou označil za nejamatérštější a nejneschopnější kabinet v historii země. Pro hnutí vytyčil jako cíl návrat do Strakovy akademie. 

Více souvisejících

Alena Schillerová Ministerstvo financí Ekonomika podnikatelé

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 19 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy