Podvody u příspěvku OSVČ. Finanční správa už podala devět trestních oznámení

Finanční správa dosud podala devět trestních oznámení a další připravuje v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení příspěvku pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Zároveň správa vyzvala podnikatele k vrácení příspěvku nebo eviduje dobrovolné vrácení v 1154 případech. Jejich celková výše činí 24,6 milionu korun. Na dotaz ČTK to dnes sdělila finanční správa. Ta do pondělka vyřídila zhruba 832.000 žádostí a vyplatila 18,5 miliardy korun.

"Finanční správa eviduje snahu různých osob a lze říci i organizovaných skupin, které se snaží využít tíživého stavu podnikatelů, kterým jsou bonusy vypláceny," uvedl Lukáš Heřtus z tiskového oddělení správy. V těchto případech správa podává trestní oznámení, dodal.

Upozornil, že příspěvek je spravován jako daň podle daňového řádu a finanční správa proto podává zpravidla trestní oznámení na vylákání daňové výhody. "Jak bude jednání kvalifikováno z hlediska trestně právního je samozřejmě v pravomoci orgánů činných v trestním řízení," dodal. Příspěvek je podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Správa již dříve uvedla, že v jednom z případů chtěl neoprávněný žadatel vylákat na výplatě příspěvku 875.000 korun, když podal žádosti jménem živnostníků, kteří však o bonus nežádali. Další zjištěné případy mají obdobný postup. Například žádosti podala osoba za žadatele, kteří už ale podali žádost pod svým jménem a na svůj účet.

OSVČ mohou o příspěvek žádat od 9. dubna. Od 12. března do 30. dubna činil maximální příspěvek 25.000 korun, tedy 500 korun denně. Následně ministerstvo financí prodloužilo vyplácení příspěvku i po 30. dubnu do 8. června, a to opět 500 korun denně. Na druhé období ovšem musí OSVČ opět podat žádost, pokud již požádala o příspěvek v prvním období. Ministerstvo financí odhaduje, že o příspěvek by mohlo požádat až 700.000 OSVČ.

Zároveň od minulého týdne mohou žádat o příspěvek společníci malých společností s ručením omezeným. Dostanou stejně jako osoby samostatně výdělečně činné 500 korun denně. Od 12. března do 8. června by mohlo jít až o 44.500 korun.

V pondělí sice skončila rozhodná lhůta pro vyplácení příspěvku, žádat je ale možné i nadále. OSVČ, kteří chtějí zažádat o příspěvek v rámci prvního období, mají čas do 29. června. V případě druhého období a společníků malých firem je termín do 7. srpna.

Související

Podnikatelé, ilustrační foto

Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

osvč finanční správa Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy