Pohonné hmoty v Česku začaly zdražovat. Kde natankujete nejvýhodněji?

Pohonné hmoty v ČR od minulého týdne zdražily. Průměrná cena Naturalu 95 stoupla o 20 haléřů a dostala se přes 26 Kč za litr. Aktuálně se benzin prodává za 26,04 Kč/l. Těsně pod hranicí 26 korun je i nafta. Její průměrná cena vzrostla o devět haléřů na 25,97 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Pohonné hmoty v Česku od poloviny ledna zlevňovaly, řidiči ale tehdy tankovali litr benzinu či nafty za více než 32 korun. Pokles cen zrychlil s nástupem pandemie koronaviru a následným snížením cen ropy. Zhruba před deseti dny se zlevňování paliv zastavilo a ceny začaly růst. Podle analytiků bude trend pokračovat.

"Důvodem pozvolného zdražování na českých čerpacích stanicích je rostoucí cena ropy, která je aktuálně nejvyšší od poloviny března. Globální ropný trh se může opřít o rostoucí poptávku po ropě, která jde ruku v ruce s otevíráním koronavirem zasažených ekonomik. K tomu je zároveň potřeba přidat rekordní omezení těžby ze strany kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) a Ruska, které pomáhá tržní bilance dále stabilizovat," řekl dnes ČTK analytik ČSOB Dominik Rusinko. V příštím týdnu proto podle něj cena litru pohonných hmot v ČR stoupne přibližně o dalších 20 až 30 haléřů.

"V nejbližším týdnu předpokládáme další růst cen pohonných hmot o několik desítek haléřů na litr. Důvodem je zdražení ropy na světových trzích. Cena ropy Brent stoupla na 35 dolarů za barel, což je důsledek postupného snižování přebytku na trhu. Proti počátku roku budou ale pohonné hmoty stále o přibližně šest korun levnější," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Také podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy stoupne v nadcházejícím týdnu cena benzinu a nafty v ČR zhruba o 20 haléřů na litr. "Historicky platí, že zdražování ropy promítají tuzemští čerpadláři do konečných cen pro motoristy rychleji než zlevňování suroviny," uvedl.

"Klíčovým důvodem růstu cen ropy a paliv je ukončování nouzových stavů a postupný návrat jednotlivých ekonomik, včetně české, k běžnému provozu. Například letecká doprava však stále zůstává ochromená a na úrovně roku 2019 se může celosvětově vrátit až v roce 2025. Nelze tedy očekávat dramatický růst cen ropy či pohonných hmot v ČR," dodal Kovanda.

Nejdražší paliva jsou v Praze. Benzin se v hlavním městě prodává za průměrných 27,38 Kč/l, litr nafty tam řidiči tankují v průměru za 27,29 koruny. V žádném jiném regionu Česka se průměrná cena benzinu nebo dieselu přes 27 korun za litr nedostala.

Naopak nejnižší ceny mají čerpací stanice v Plzeňském kraji. Natural tam průměrně stojí 25,47 Kč/l, nafta pak 25,41 koruny za litr.

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Čerpací stanice

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 2 hodinami

před 2 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Japonskem otřáslo zemětřesení, vlny tsunami nezpůsobilo

Japonskem ve středu večer místního času otřáslo zemětřesení, jehož epicentrum bylo na západě země. Otřesy měly sílu 6,4 stupně, informovala zahraniční média. Úřady nevydaly varování před vlnami tsunami. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy