Pojišťovny mají po silném větru hlášeny tisíce škod za desítky milionů

Silný vítr, který zasáhl Českou republiku ve čtvrtek, způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za desítky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Jde hlavně o poškozené střechy, skleníky či auta. Další nárůst nahlášených případů pojišťovny očekávají po víkendu, kdy klienti zkontrolují své chaty a chalupy.

"K dnešnímu poledni nám zatím klienti nahlásili 600 škod, které jim způsobila vichřice Ignác. Jejich celkovou výši odhadujeme na 24 milionů Kč," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Další škody budou podle něj přibývat v následujících dnech. Nejvíce jich klienti hlásili z Prahy, okresů Kladno a Praha-východ a Ústeckého kraje a většinou se týkaly poškozených střech, fasád a přístřešků. "Ale evidujeme již i několik desítek vozidel poškozených padajícími stromy a větvemi," dodal Káňa.

Generali Česká pojišťovna zatím eviduje 1015 škod za 27 milionů korun, přičemž nejvíce jich je ze středních Čech (405 škod), Ústecka (200) a Prahy (přes 100 škod). "Více než třetinu nahlášených škod jsme již s klienty vyřešili," uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek. Očekává, že Generali bude mít po vichřici kolem 3000 škod. "Předpokládáme, že další nápor hlášení škod bude po víkendu, kdy lidé pojedou zkontrolovat své rekreační nemovitosti," podotkl.

Aktuální odhad škod pojišťovny Allianz kvůli větru je 300 až 500 škod s celkovou škodou do deseti milionů Kč. Pojistné události hlásí klienti napříč celou republikou, uvedla mluvčí pojišťovny Kateřina Pavlíková. Česká podnikatelská pojišťovna má škody hlášeny podle mluvčí Renaty Čapkové prakticky z celých Čech, nejvíce ale ze Středočeského a Ústeckého kraje. Celkem registruje přes 160 majetkových škod za 5,5 milionu Kč. Stejně jako v případě dalších pojišťoven se hlášené události většinou týkají poškozených střech, přístřešků, skleníků, nadzvednutí různých částí doplňkových staveb nebo poškozených aut.

ČSOB pojišťovna odhaduje až 1200 škod za 50 milionů korun. Mezi nejvíce zasažené regiony patří západní a východní Čechy. Nejčastěji hlášenou škodou je podle mluvčího společnosti Petra Milaty poškození střech a zahradních prvků, v menší míře pak poškození vozidel při pádu větví či stromu.

Škody po větru Ignác zřejmě nedosáhnou rozsahu kalamity, kterou způsobily červnové a červencové bouřky. Ty se podle expertů pro pojišťovny mohly stát čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. "Červnové tornádo se rozsahem škod na majetku, které jsou nyní odhadovány na téměř tři a půl miliardy korun, dostalo vysoko na žebříčku největších škod z živelních událostí posledních 20 let. Větší škody za sebou zanechaly v minulosti jen troje rozsáhlé povodně," uvedla mluvčí asociace Veronika Nová.

Silný vítr by mohl být v Česku podle meteorologů i dnes odpoledne. Varování se týká Prahy a části Středočeského a Ústeckého kraje. Nárazy větru už mají být ale slabší než ve čtvrtek.

Související

Více souvisejících

Vichřice pojišťovny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy