Pojišťovny už vyplatily lidem na jihu Moravy po tornádu 1,4 miliardy korun

Pojišťovny do konce srpna vyplatily lidem postiženým tornádem na jihu Moravy 1,4 miliardy korun. Jde o pojistné plnění z pojištění podnikatelů, domácností i plodin a zvířat. Z 9147 nahlášených pojistných událostí jich vyřídily 5376.

Jde pouze o škody způsobené tornádem na Hodonínsku a Břeclavsku. Poslední souhrnné údaje jsou k dispozici ke konci srpna, další souhrn budou mít pojišťovny na konci září, řekla ČTK mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

Nejvyšší pojistné plnění vyplatily pojišťovny soukromým osobám, a to 963 milionů korun. Na základě podnikatelských pojistek vyplatily 391 milionů korun a na základě pojištění plodin a zvířat devět milionů korun. Pojišťovny odhadují, že kvůli škodám způsobeným tornádem budou řešit 11.406 pojistných událostí a vyplatí za ně 3,4 miliardy korun. Pojistné plnění zatím nahlášených 9147 událostí dosahuje tří miliard korun.

Celkové škody způsobené tornádem přesáhly 11 miliard korun, z toho 1,5 miliardy korun jsou škody na majetku Jihomoravského kraje a obcí. Lidé, které tornádo postihlo, mohou kromě pojistek čerpat peníze také z dotací od státu nebo z veřejných sbírek.

Stát v první polovině září s lidmi podepsal více než 400 smluv zhruba za 600 milionů korun. Podnikatelům s více než 100 žádostmi proplatil kolem 50 milionů. Desítky milionů vybraly obce ve svých veřejných sbírkách, lidem pomáhají i neziskové organizace. Celkem se vybrala více než miliarda korun. Neziskové organizace lidem vyplatily už přes 600 milionů. Nejvíce vybrala a přerozdělila Diecézní charita Brno, podle mluvčí Simony Císařové s lidmi podepsala přes 1500 smluv.

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi.

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Charita chce v Hruškách postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem

Diecézní charita Brno chce spolu s obcí v Hruškách na Břeclavsku postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem, kteří nedokážou opravit své domovy. ČTK to řekla mluvčí charity Zuzana Horáková. Budova by měla mít devět bytů a náklady na její vznik by se mohly pohybovat kolem 30 milionů korun.

Více souvisejících

Tornádo na Moravě (24.6.2021) pojišťovny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy