Pojišťovny už vyplatily lidem na jihu Moravy po tornádu 1,4 miliardy korun

Pojišťovny do konce srpna vyplatily lidem postiženým tornádem na jihu Moravy 1,4 miliardy korun. Jde o pojistné plnění z pojištění podnikatelů, domácností i plodin a zvířat. Z 9147 nahlášených pojistných událostí jich vyřídily 5376.

Jde pouze o škody způsobené tornádem na Hodonínsku a Břeclavsku. Poslední souhrnné údaje jsou k dispozici ke konci srpna, další souhrn budou mít pojišťovny na konci září, řekla ČTK mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

Nejvyšší pojistné plnění vyplatily pojišťovny soukromým osobám, a to 963 milionů korun. Na základě podnikatelských pojistek vyplatily 391 milionů korun a na základě pojištění plodin a zvířat devět milionů korun. Pojišťovny odhadují, že kvůli škodám způsobeným tornádem budou řešit 11.406 pojistných událostí a vyplatí za ně 3,4 miliardy korun. Pojistné plnění zatím nahlášených 9147 událostí dosahuje tří miliard korun.

Celkové škody způsobené tornádem přesáhly 11 miliard korun, z toho 1,5 miliardy korun jsou škody na majetku Jihomoravského kraje a obcí. Lidé, které tornádo postihlo, mohou kromě pojistek čerpat peníze také z dotací od státu nebo z veřejných sbírek.

Stát v první polovině září s lidmi podepsal více než 400 smluv zhruba za 600 milionů korun. Podnikatelům s více než 100 žádostmi proplatil kolem 50 milionů. Desítky milionů vybraly obce ve svých veřejných sbírkách, lidem pomáhají i neziskové organizace. Celkem se vybrala více než miliarda korun. Neziskové organizace lidem vyplatily už přes 600 milionů. Nejvíce vybrala a přerozdělila Diecézní charita Brno, podle mluvčí Simony Císařové s lidmi podepsala přes 1500 smluv.

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi.

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Charita chce v Hruškách postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem

Diecézní charita Brno chce spolu s obcí v Hruškách na Břeclavsku postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem, kteří nedokážou opravit své domovy. ČTK to řekla mluvčí charity Zuzana Horáková. Budova by měla mít devět bytů a náklady na její vznik by se mohly pohybovat kolem 30 milionů korun.

Více souvisejících

Tornádo na Moravě (24.6.2021) pojišťovny

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy