Pojišťovny za škody způsobené bouřkami vyplatily 2,8 miliardy

Pojišťovny mají nahlášeno z bouřek, vichřic a tornáda, které zasáhly ČR v červnu a v červenci, přes 41.000 škod za 5,1 miliardy korun. Klientům zatím vyplatily 2,76 miliardy korun. Celkem podle odhadu pojišťoven bouře, vichřice a tornádo způsobily 43.800 škod za 5,6 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven.

Vyplacené škody občanům činí 1,7 miliardy Kč, podnikatelům 842 milionů korun. Zatímco u občanů přesahuje průměrná škoda 70.000 Kč, u podnikatelů se blíží 348.000 korun. Vyplacená plnění představují 54 procent objemu všech nahlášených škod. Ze všech nahlášených pojistných událostí je 72 procent vyřízených. U pojištění budov občanů je vyřízeno 84 procent počtu všech nahlášených škod.

V případě tornáda, které zpustošilo před více než třemi měsíci oblast mezi Hodonínem a Břeclaví, pojišťovny odhadují počet škod na 11.200 za 3,5 miliardy korun. Nahlášeno jich mají 9300 za 3,15 miliardy korun.

Červnové a červencové bouřky by se podle expertů pro pojišťovny mohly stát čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. "Červnové tornádo se rozsahem škod na majetku, které jsou nyní odhadovány už na téměř tři a půl miliardy korun, dostalo vysoko na žebříčku největších škod z živelních událostí posledních dvaceti let. Větší škody za sebou zanechaly v minulosti jen troje rozsáhlé povodně," uvedla mluvčí asociace Veronika Nová.

Související

Bouře Babet

Počasí v Evropě dál zabíjí. Bouře Babet má už čtyři mrtvé, působí záplavy a trhá protipovodňové bariéry

Bouře s silným větrem, přívalovým deštěm a vysokými vlnami v sobotu opět postihla Británii, severní Německo a jižní Skandinávii. Deštivé počasí způsobilo rozsáhlé povodně, přerušení dodávek elektřiny, evakuace a problémy v letecké, trajektové a železniční dopravě. Od čtvrtka zemřely nejméně čtyři lidé v důsledku bouře, kterou britský meteorologický úřad pojmenoval Babet, uvedl server Weather.

Více souvisejících

Bouřky pojišťovny

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 42 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy