Pomoc českým lázním? Ministři slíbili, že se tím budou zabývat

Ministři se budou zabývat možnou pomocí lázním, řekl ČTK karlovarský hejtman Petr Kubis (ANO). Vyplynulo to z dnešní videokonference členů vlády a představitelů lázní a Karlovarského kraje. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní ČR Eduarda Bláhy je pozitivní, že ministři argumenty lázní vzali na vědomí.

Lázně patří mezi odvětví, která těžce zasáhla opatření proti šíření koronaviru. V Karlovarském kraji představují zásadní část ekonomiky.

"Jsme na dobré cestě. Ne, že by bylo vyhráno, protože některé věci nemá v moci ani vláda, jako například příjezdy cizinců," řekl po jednání ČTK Bláha.

Mezi body jednání bylo například to, jestli se takzvaný kurzarbeit, kterým stát částečně dotuje mzdy zaměstnanců, pro které není aktuálně práce, prodlouží i po ukončení nouzového stavu. Mluvilo se i o tom, jak legislativně zajistit, aby propadlé poukazy na lázeňskou péči bylo možné čerpat i po uplynutí termínu, do kterého platily, nebo jak umožnit příjezd klientům Německa, na kterých velká část lázeňských zařízení stála.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Kubise byla diskuse dobrým začátkem jednání o pomoci lázním. "Jednalo se také o voucherech, kdy paní ministryně (Klára) Dostálová hledá i prostředky mimo české zdroje, což je skvělé," řekl ČTK Kubis.

Podle něj je důležité hlavě udržet zaměstnanost odborného personálu, který je pro provoz lázní nezbytný. Jen za duben přitom v Karlovarském kraji přibylo přes 2000 nezaměstnaných. A ačkoli ještě kraj nemá údaje o struktuře nově hlášených žadatelů o práci, je zřejmé, že velká část z nich je z lázeňství, které se ocitlo od poloviny března zcela bez příjmů.

Tuzemské lázně budou muset v letošní sezoně z velké části spoléhat na zájem českých klientů, a to hlavně klientů na komplexní lázeňskou péči hrazenou zdravotními pojišťovnami. Pro lázně v Karlovarském kraji, které už zhruba 200 let těží ze světové proslulosti, ale bude stěžejní otevření hranic pro klienty ze zahraničí, hlavně z Německa.

Německo oznámilo, že na hranicích s některými sousedními státy postupně utlumí omezení. Na hranicích s Českou republikou jsou ale omezení hlavně na české straně. Uvolňování režimu na hranicích stále závisí na vývoji epidemiologické situace na obou stranách hranic.

Podle hejtmana Kubise je třeba zdůrazňovat i ve vztahu k německým klientům, že v Karlovarském kraji se zdá, že se epidemiologický vývoj podařilo zvládnout a že lázně jsou i pro klienty ze zahraničí bezpečné.

Související

Františkovy lázně

Zákaz pro samoplátce je podle provozovatelů lázní diskriminační

Sdružení lázeňských míst ČR a Svaz léčebných lázní ČR protestují proti prodloužení zákazu přijímat do lázeňské péče samoplátce. Jde podle nich o diskriminační opatření odporující zákonu. Obrátily se proto dopisem na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministerstva zdravotnictví a místního rozvoje. Zákaz poškozuje nejen lázně, ale i obce, v nichž působí, uvedli.
Františkovy lázně

Koronavirus změní lázně na několik let, některým hrozí zánik

Rok s koronavirem zasáhl české lázně nezvykle tvrdě a fungování tradičního oboru zřejmě změní na několik let. Některé lázně jsou už nyní na hranici přežití a naděje na obrat k lepšímu je zatím v nedohlednu. Přesto by do budoucna mohla současná krize přinést i pozitivní věci, například větší zájem o vlastní zdraví, řekl ČTK prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Více souvisejících

lázně Vláda ČR Petr Kubis (hejtman)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy