Portál pro žádosti podnikatelů o podporu po selhání serveru opět funguje

Po opakovaných problémech a výpadku se dnes ráno znovu spustil portál AIS MPO, kde mohou podávat žádosti o podporu podnikatelé zasažení koronavirovou krizí. Portál, určený pro žádosti v programech COVID Gastro - Uzavřené provozovny, COVID Nájemné a COVID Kultura, měl tento týden opakovaně technické problémy.

Od čtvrtka vůbec nefungoval. Dnes podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) využívá v jedné chvíli systém kolem tisíce podnikatelů. Havlíček ČTK také řekl, že operátoři a další zaměstnanci MPO vracejí do systému data zálohovaná ministerstvem poté, co se ztratila externí firmě.

Žadatele ze čtvrtka stránky vyzývají ke kontrole zadaných dat, v případě nedostatku k jejich doplnění. Problémy se podle Havlíčka mohou týkat desítek žádostí, což označil ministr za zlomek vzhledem k 6000 žádostem podaných od pondělí.

Kritickým obdobím bylo podle Havlíčka čtvrteční dopoledne, data z něj nyní operátoři kontrolují. Problém by podle Havlíčka neměli mít podnikatelé, kteří ve čtvrtek žádost odeslali nebo formulář průběžně ukládali. "Pokud to měl žadatel rozpracované a dnes to nemůže najít, tak to dohledáváme na MPO, kde jsme to měli zálohované, a snažíme se to párovat," uvedl.

S vyřizováním dnes žadatelům pomáhá 30 operátorů na telefonních linkách ministerstva, osm na e-mailech plus další. Programy jsou nárokové, takže není třeba spěchat, uvedl Havlíček už dopoledne.

Havlíček v pátek sdělil, že příjem žádostí v systému bude obnoven dnes v 08:00. Dnes uvedl, že systém externí firma obnovila už v pátek večer. "Nikdo o nic nepřijde. Možná někteří podnikatelé panikařili, že kdo dřív přijde, tím větší bude mít jistotu, že peníze dostane. Není to tak, ten program je nárokový. Uzavřené provozovny mohou žádat do 1. března. Program Covid Nájemné jsme prodloužili do 4. února. Mají tím pádem všichni dost času žádost podat," řekl.

Systém se podle serverů iROZHLAS.cz a Neovlivní.cz potýkal s problémy už od pondělka, kdy byl spuštěn program COVID Gastro - Uzavřené provozovny. Podle serverů restauratéři v pondělí marně trávili i několik hodin snahou zaregistrovat se na portálu. Podle serveru Hlídač státu byl portál od pondělí do dnešního rána nedostupný zhruba dvě třetiny času. Externí firmě podle jeho informací shořel server.

"Při zanedbaném technickém stavu se havárie, jakou je vyhoření serverovny, může bohužel stát. Není ale možné, aby v takovém případě kvůli tomu zkolaboval celý systém provozované služby, a dokonce došlo ke ztrátě dat. Je naprosto samozřejmé a běžné, že data jsou vždy ukládána ve dvou na sobě geograficky nezávislých serverovnách. Takže i mimořádný požár či povodně nezpůsobí výpadek aplikace na více než pár hodin a je téměř technicky nemožné, aby došlo ke ztrátě dat," uvedl k situaci ředitel společnosti Altron Martin Souček.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé Karel Havlíček ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy