Potíže i nové příležitosti. Jak brexit zasáhne české firmy?

Nastavení nových obchodních dohod v souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie by kromě rizik mohlo pro české firmy a stát znamenat i příležitosti. Praktické otázky exportu zatím zůstávají nevyjasněné, podnikatelé ale v nejbližších měsících nečekají zásadní zvraty. Informace vyplynuly z ankety ČTK mezi experty na zahraniční obchod a exportéry.

Brexit se má uskutečnit 31. ledna. Poté by mělo nastat zhruba roční tzv. přechodné období, ve kterém by měl obchod fungovat podobně jako dosud.

EU a Velká Británie by měly podle Martina Macourka z londýnské kanceláře státní agentury CzechTrade začít vyjednávat o obchodní dohodě nejpozději v březnu. "Britská vláda dává stále častěji najevo, že hodlá uplatňovat svůj vlastní regulatorní rámec, a to převážně ve smyslu deregulace ekonomiky. Ta by kromě známých rizik mohla být zároveň příležitostí pro české firmy ve smyslu větší konjunktury a poptávky ze strany Velké Británie po českém zboží," uvedl.

Vzhledem k prodlužování termínu brexitu je nejistota kolem jeho dopadů nyní mnohem menší, uvedl obchodní ředitel české firmy Modus Jan Kavka. Společnost vyrábí kancelářská a průmyslová svítidla, 70 procent výrobků vyváží. Potřebné je podle něj co nejrychlejší nastavení nových dohod. "Problémy by mohly nastat, pokud by se například podoba dovozních cel nebo způsob vykazování DPH řešily až na konci roku v závěru přechodného období," dodal.

Podle odborníka na mezinárodní zdanění z poradenské společnosti BDO Martina Housky by měla Praha aspirovat na novou evropskou centrálu amerických firem. "Například americké investice putovaly do Evropy v drtivé většině případů přes Londýn nebo Lucembursko, kde měly dané firmy své evropské sídlo. A nyní se hledá nástupce tohoto sídla, které by mohlo vzniknout třeba v Praze, pokud se najde vůle," vysvětlil.

Brexit je podle něj pro ČR i příležitostí jak přinést zahraniční kapitál a nastavit rozumně nízké zdanění pro pracující cizince. To by přineslo obrovské prostředky do státního rozpočtu, tedy i sociální systému, řekl.

"Velká Británie vždy patřila k našim spojencům, a v rámci EU tak ztrácíme 'staršího bráchu'," uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Podle něj lze po brexitu čekat snížení exportu, protože se Velká Británie loni předzásobila. "Pravděpodobně se také prodlouží doba související s přechodem přes hranice dopravních prostředků do Británie," uvedl. Zásadní administrativní změny v zahraničním obchodě s Británií ale letos neočekává.

Roční vývoz ČR do Velké Británie přesahuje 200 miliard korun. Vyváží se hlavně stroje a dopravní prostředky. "Podíl našeho exportu do Británie se pohybuje mezi 4,5 až 5,2 procenta z našeho celkového exportu." řekl Daněk.

Související

Více souvisejících

Brexit firmy Ekonomika CzechTrade Česká republika Velká Británie dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 33 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

Válka vyhnala z domov miliony Ukrajinců. Jen v Kyjevě jich žijí stovky tisíc

Komisař ukrajinského parlamentu pro lidská práva Dmytro Lubinec ve středu prohlásil, že hlavní město Ukrajiny Kyjev je domovem více než 400 000 vnitřně vysídlených osob. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy