Potraviny v ČR? Jsme popelnice Evropy. Lidé chtějí radikální změnu, ukázal průzkum

Naprostá většina (97 procent) českých spotřebitelů chce, aby se zpřísnily kvalitativní parametry pro prodávané potraviny. Se zpřísněním, i kdyby to znamenalo omezení dovozu levných potravin, souhlasí 91 procent lidí.

Ukázal to červnový průzkum veřejného mínění, který dnes na tiskové konferenci zveřejnil ředitel Sdružení českých spotřebitelů (SČS) Viktor Vodička

Devět z deseti spotřebitelů považuje různé složení výrobku v různých státech za nekalou praktiku. Více než čtyři pětiny lidí pak považují Česko za "popelnici Evropy".

Kvalitu potravin vnímá spotřebitel podle předsedy správní rady sdružení Libora Dupala silně. Tomu podle něj odpovídá právě podpora tvrzení, že ČR je odpadním košem Evropy. "Intenzita tohoto zjištění pro nás beze sporu určitým překvapením je, protože nemáme žádné důkazy o tom, že by Česko popelnicí Evropy bylo, a za podobné kategorické a zavádějící výroky nejsme rádi," dodal. Podle něj tento názor povzbuzují kampaně, ale i vyjádření českých politiků. Stát by podle Dupala mohl zavést přísnější podmínky pro hodnocení potravin. "Problém je u nás, ne v Bruselu," dodal.

Vláda v květnu odsouhlasila novely zákonů, podle kterých zboží pod stejným obalem bude muset mít v Česku stejné složení jako v jiných evropských státech. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ale nechal možnost, aby rozdíl v kvalitě mohl u výrobků být, pokud ho obchodník nebo výrobce zdůvodní "oprávněnými a objektivními" skutečnostmi. Nově zakázaná praxe bude považována za nekalou obchodní praktiku s možnou pokutou až 50 milionů korun.

Podle studie Evropské komise, kterou úřad zveřejnil v červnu, se netýká problém takzvané dvojí kvality potravin, tedy v různých státech Evropské unie stejně označených výrobků s odlišným složením, jen zemí ve střední a východní části bloku. Výsledky šetření ukázaly, že celkem devět procent z téměř 1400 potravinářských produktů se v různých zemích lišilo svým složením bez toho, že by byly odlišné přední části jejich obalů. Dalších 22 procent výrobků s odlišným složením mělo velmi podobné obaly.

V průzkumu v červnu odpovídalo přes 800 respondentů.

Související

Více souvisejících

potraviny jídlo průzkumy češi Sdružení českých spotřebitelů Obchody

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy